Vrijdag 24 januari 2014: Symposium VTW en Woonbond over 'De dialoog tussen intern toezicht en huurders'

VTW en de Woonbond organiseren op vrijdag 24 januari 2014 het symposium De dialoog tussen intern toezicht en huurders. Raden van Commissarissen (RvC) willen het toezicht aanscherpen en zoeken meer contact met de belanghouders. Huurdersorganisaties zoeken meer contact met de huurderscommissaris of de RvC om de problemen van huurders voor het voetlicht te brengen. Hoe kan deze verbinding het beste vorm krijgen? Wat is wel en wat is niet wenselijk? Praat met ons mee!

De legitimiteit en het functioneren van corporaties staat stevig ter discussie. Corporaties hebben hun taakveld te ver verbreed en zijn daardoor soms vervreemd geraakt van hun huurders. Daarom richten corporaties zich nu weer steeds meer op hun kerntaak. Ook de toezichthouders moeten er scherper op gaan toezien dat de corporatie zich daadwerkelijk richt op het maatschappelijke belang, namelijk het bieden van een goede, betaalbare woning in een prettige woonomgeving aan mensen met een lager inkomen. Daarmee kunnen corporaties het maatschappelijk vertrouwen weer herwinnen.

De uitkomsten van het experiment ‘De aanspreekbare commissaris’ van VTW en Platform 31 laten zien dat RvC’s steeds meer zoeken naar manieren om meer maatschappelijk aanspreekbaar te zijn en om meer verantwoording naar de maatschappij af te leggen. Contacten met belanghouders zijn daarbij onmisbaar, zeker met huurders als prioritaire belanghouders van de corporaties.

Corporaties moeten juist in deze financieel lastige tijden scherpe keuzes maken, waarbij de betaalbaarheid het belangrijkste thema is. Dialoog met de omgeving is daarbij onmisbaar. Huurders worden immers met steeds hogere woonlasten geconfronteerd en de armoede neemt toe. RvC ’s moeten daarom niet alleen oog hebben voor de financiële situatie van de corporatie, maar verder kijken naar de maatschappelijke opgave en de consequenties voor huurders.

VTW en Woonbond vinden het belangrijk dat de dialoog tussen intern toezicht en de huurders versterkt wordt. Wij presenteren mogelijkheden en goede voorbeelden voor beter contact. We nodigen u uit om mee te denken op welke wijze dat verder vorm kan krijgen. Kom daarom op 24 januari a.s. naar Utrecht en praat met ons mee!

Datum en tijd: Vrijdag 24 januari 2014, van 09.30 tot 14.00 uur
Plaats: Jaarbeurs te Utrecht
Voor wie: Leden van RvC en huurdersorganisaties
Kosten: Geen. Wilt u deelnemen dan is aanmelding verplicht. Dit kunt u online doen (via LedenLogin, Agenda: 24 januari 2014). NB Na aanmeldiing kunt u zich tot 7 dagen voor aanvang van de bijeenkomst kostenloos afmelden. Als u zich te laat afmeldt of zonder kennisgeving afwezig bent worden 'no-show' kosten (25 euro) in rekening gebracht.

Programma op hoofdlijnen

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Welkomstwoord door Ronald Paping (directeur Nederlandse Woonbond) en Albert Kerssies (directeur VTW)

10.15 uur Lex de Boer (bestuurder Lefier) over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen

10.45 uur Ulferd Bruseker (adviseur-onderzoeker Woonbond Kennis- en Adviescentrum en voormalig commissaris Waterweg Wonen) over de positie van huurders en verbinding met de RVC

11.15 uur Koffiepauze

11.30 uur Discussie met commissarissen en huurders aan de hand van stellingen en vragen

12.45 uur Afsluiting door Ronald Paping en Albert Kerssies

13.00 uur Lunch met gelegenheid om na te praten en om 14.00 uur einde van de bijeenkomst


Terug