WNT rapportage 2014 van BZK vergeleken met eigen uitvraag
Deze week heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de evaluatie van de WNT over 2013-2015 en de jaarlijkse analyse van de Wet Normering Topinkomens openbaar gemaakt. De jaarrapportage gaat over het jaar 2014. Hieruit blijkt dat toezichthouders in de corporatiesector in 2014 een gemiddelde bezoldiging van 7.120 euro hebben ontvangen. Van de 1859 toezichthouders verdienen er 774 meer dan de norm. Dat is 42 procent.
Dat lijkt een buitenproportioneel percentage, maar enige nuancering is op zijn plaats: deze zogenaamde overschrijding wordt geheel veroorzaakt door het overgangsrecht. De gemiddelde overschrijding in de BZK rapportage is ongeveer 1.325 euro, welke geheel te verklaren is door het overgangsrecht. Daarnaast moet worden opgemerkt dat in de rapportage over 2014 nog wordt gerekend met de oude (en lagere) percentages van 5% en 7,5% voor respectievelijk een lid en een voorzitter van de RvC. Deze percentages zijn inmiddels verdubbeld in de WNT2. Een overschrijding op basis van de WNT 1 betekent dus niet dat commissarissen in de praktijk massaal de norm overschrijden. Dit blijkt ook uit de uitvraag die de VTW zelf deed over het jaar 2014.
Vergelijking met eigen uitvraag Uit onze eigen uitvraag over 2014 valt zoals gezegd een meer genuanceerd beeld te destilleren. In het kader van transparantie heeft de VTW deze gegevens op 24 juni 2015 op de website gepubliceerd. Aan deze uitvraag hebben ruim 1700 toezichthouders meegedaan. Volgens onze eigen opvraag bedroeg de gemiddelde honorering in 2014 6.956 euro bruto per jaar en overschreden 13 toezichthouders de maximale honorering passende bij de schaalindeling van hun corporatie. Dit is nog geen 1%. Er waren 9 toezichthouders (allen leden van de VTW) die een te hoge honorering hebben ontvangen. Zij zijn door door ons als beroepsvereniging op aangesproken. Kortom: onze eigen uitvraag geeft een veel realistischer en genuanceerder beeld van de honorering van toezichthouders in de corporatiesector en de overschrijdingen.
Terug
|