Albert Kerssies: "Aangescherpte governanceregels in Woningwet frustreren intern toezicht woningcorporaties."

"De nieuwe Woningwet scherpt regelgeving omtrent woningcorporaties flink aan. Door de verstatelijking van het toezicht is er echter wel het risico van uitholling van het interne toezicht." Dat schrijft Albert Kerssies, directeur van de VTW, in een artikel dat zaterdag 17 oktober 2015 verscheen op de opiniepagina van het 'Het Financieele Dagblad'. De tekst van het artikel kunt u hieronder lezen.

Opinie van Albert Kerssies:
"De nieuwe Woningwet scherpt regelgeving omtrent woningcorporaties flink aan. Huurders en gemeenten krijgen terecht meer invloed. Door de verstatelijking van het toezicht is er echter wel het risico van uitholling van het interne toezicht.   

Zo voert de wet een fit en proper toets in voor de (her)benoeming van bestuurders en commissarissen. Daarmee wordt het werk van de Raad van Commissarissen feitelijk overgedaan. Bovendien moet de minister toestemming voor elke (her)benoeming geven. De verstatelijking gaat verder: er is een extreme meldingsplicht ingevoerd, die ervoor dreigt te zorgen dat commissarissen ieder gevoel van onbehagen of mogelijk dilemma direct bij de minister gaan melden. De aansprakelijkheid is verruimd. Door de combinatie van meldingsplicht en de angst voor aansprakelijkheid dreigt een overmatig risicomijdende opstelling.

Toezichthouders worden momenteel - mede door de Woningwet - nauwer betrokken bij de strategie van woningcorporaties en trekken vaker samen met de bestuurder op. Hoewel het van belang is een gezonde scheiding van rollen te handhaven, moeten raden van commissarissen geen kleurloze en risicomijdende raden van advies worden, die lastige besluiten ontlopen. Dat frustreert het handelen van het bestuur en is funest voor het innovatieve vermogen van een organisatie.

De krapper wordende woningmarkt en de huisvesting van statushouders en vluchtelingen vraagt om woningcorporaties die zoeken naar nieuwe mogelijkheden en grensverleggende oplossingen. Hiervoor is stevig intern toezicht nodig, waarbij binnen de grenzen van de regels de ruimte moet worden gezocht."


Terug