Ledenraadpleging ABBW

Eind september jl. zijn alle VTW-leden via de mail uitgenodigd om deel te nemen aan een online ledenraadpleging over de Alternatieve Beloningscode Bestuurders Woningcorporaties (ABBW).

De ABBW is een alternatief voor de WNT-staffel van minister Blok en de Sectorbrede Beloningscode Bestuurders Woningcorporaties (SBBW).

Uitslag ledenraadpleging
Bijna 17% van de VTW-leden heeft aan de ledenraadpleging deelgenomen; 262 leden. Hiervan stemden 233 leden (89%) in met de systematiek van de ABBW en met het mandaat aan het VTW-bestuur om de onderhandelingen met BZK hierover aan te gaan en alle zittende bestuurders onder het overgangsrecht van de WNT te brengen.

Onderhandelingen met BZK
Op basis van de uitslag van de ledenraadpleging onder leden van de VTW en de NVBB, is het overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de afgelopen twee weken voortgezet. Zodra er concrete resultaten zijn bereikt worden de VTW leden hiervan op de hoogte gesteld.

Commissarissenvergoeding
Naar aanleiding van de ledenraadpleging is door leden gevraagd naar de consequenties van de ABBW voor de honorering van leden en voorzitters van de RvC. De maximale honorering op grond van de WNT en de ABBW is voor een RvC-lid: 5% van het voor de bestuurder van de betreffende corporatie geldende maximum jaarinkomen plus de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie voor het SPW-pensioen. Voor een RvC-voorzitter bedraagt de maximale honorering op grond van de ABBW: 7,5% van het voor de bestuurder van de betreffende corporatie geldende maximum jaarinkomen plus de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie voor het SPW-pensioen.

Procedure tegen Staat
Het is niet zo dat de VTW de procedure tegen de Staat heeft ingetrokken. De VTW onderhandelt met BZK over de ABBW en wacht voorlopig de uitspraak van de rechter gewoon af.


Terug