Het Nationaal Commissarissen Onderzoek wordt dit jaar voor de zevende keer uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft het onderzoek tot meerdere publicaties geleid en heeft het bijgedragen aan het debat rondom bestuur en toezicht in verschillende sectoren.
Een paar honderd commissarissen en toezichthouders in deze sectoren, waaronder beursvennootschappen, familiebedrijven, zorginstellingen, woningcorporaties et cetera, doen jaarlijks mee en vergroten daarmee de kennis van het gevoerde toezicht. Net als in voorgaande jaren wordt het onderzoek ook dit jaar uitgevoerd door Prof. Dr. Mijntje Lückerath-Rovers (Tilburg University/TiasNimbas) en Prof. Dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit).
Doel van het onderzoek
Het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2013 richt zich, naast de jaarlijkse algemene vragen over de commissaris en het commissariaat, vooral op de rollen, taken en drijfveren van commissarissen. Er wordt op zoek gegaan naar antwoorden op vragen, zoals: Hoe is de verdeling tussen de formele rollen (adviseur, toezichthouder en werkgever) van uzelf als commissaris? Welke rol speelt u persoonlijk binnen uw RvC? En wat zijn uw drijfveren om deze rol te willen vervullen?
De digitale vragenlijst vindt u hier: Nationaal Commissarissen Onderzoek 2013
Opzet van het onderzoek
Voor het onderzoek van dit jaar werken de onderzoekers samen met twee psychologen Prof. dr. Marise Born (Erasmus Universiteit) en Dr. Reinout de Vries (VU Amsterdam) die vragenlijsten over teamrollen en drijfveren ter beschikking hebben gesteld. De vragen zijn snel en eenvoudig te beantwoorden.
Het invullen zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt en zullen vertrouwelijk worden behandeld. De enquête sluit op 15 november en de resultaten worden door begin 2014 gepresenteerd. Indien u uw emailadres aan het einde van de enquête achterlaat, ontvangt u te zijner tijd een digitale versie van het rapport.
Optie om mee te werken aan aanvullend onderzoek
Optioneel kunt u deelnemen aan een aanvullend onderzoek naar verschillende persoonlijkheden binnen een RvC. Omdat de onderzoekers zich realiseren dat dergelijke vragen voor sommigen misschien te persoonlijk worden, ondanks de toegezegde anonimiteit, zijn deze vragen niet opgenomen in het hoofdonderzoek. Na de afsluiting van de survey heeft u echter wel de mogelijkheid deze vragen ook nog in te vullen als u hiertoe bereid bent. Ook voor deze vragen geldt dat er volstrekt vertrouwelijk met uw gegevens wordt om gegaan en dat uw anonimiteit gewaarborgd blijft. In het belang van onderzoek naar gedrag en cultuur in de bestuurskamers vragen de onderzoekeres om ook uw medewerking te verlenen aan deze additionele vragenlijst.