Akkoord Woonbond en Aedes over huren - minister laat het plan doorrekenen

De Woonbond en branchevereniging Aedes hebben deze week een akkoord gesloten over de huren voor de periode 2016-2018. Met dit sociale huurakkoord willen de partijen de huurverhogingen beperken en de huurprijs sterker koppelen aan de kwaliteit van de woning. Huurverhoging is dan niet meer afhankelijk van het inkomen van de huurder. De verenigingen van huurders en woningcorporaties leggen het onderhandelaarsakkoord in juni voor aan hun leden.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) zei in een overleg in de Tweede Kamer op 4 juni jl. dat hij het positief vindt dat partijen samen met een voorstel komen. De effecten van het akkoord laat hij doorrekenen.

Inhoud akkoord
De Woonbond en Aedes hebben afgesproken dat de totale huursom van een woningcorporatie vanaf 2016 met niet meer dan 1 procent boven inflatie mag stijgen. Daarbinnen mag een corporatie variëren. Ook is overeengekomen dat er een betere afstemming komt qua huur tussen de prijs van de woning en de kwaliteit van een woning.

Doorrekening
De minister laat het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) nog een doorrekening van het akkoord maken. Hij wil weten wat de effecten zijn. Ook sommige Kamerleden hebben vragen, bijvoorbeeld over scheefwonen en de eventuele gevolgen voor de huurtoeslag.

Verhuurderheffing
De partijen roepen in het akkoord ook op tot het afschaffen van de verhuurderheffing. De minister gaat op dat pleidooi niet in, al voegde hij eraan toe dat een volgende kabinet er wel toe kan besluiten.

Lees meer over het akkoord op de website van Aedes.

 

 


Terug