Politiek nieuwsoverzicht 23 december 2024

Keijzer praat Kamer bij over grondbeleid

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:

Overgangsregeling nodig bij planbatenheffing

Minister Keijzer heeft afgelopen week de Kamer bijgepraat over diverse mogelijke maatregelen in het kader van de modernisering van het grondbeleid. Een overzicht van de belangrijkste punten:

1) Keijzer erkent dat bij de overgang naar een (vorm van een) planbatenheffing een overgangsregeling nodig is, omdat in sommige gevallen al afspraken zijn gemaakt over bedragen of plannen zijn vastgelegd. Ze verwacht in het tweede kwartaal met een voorstel te kunnen komen, waarna de wet vanaf 2027 zou kunnen worden ingevoerd.

2) Rond de zomer komt Keijzer met een voorstel voor aanpassing van de Omgevingsregeling voor het kostenverhaal. In de regeling is een maximum vastgelegd van kosten die gemeenten kunnen verhalen op ontwikkelaars. "Deze regels moeten worden aangepast, omdat gemeenten in de huidige praktijk meer werk hebben aan de totstandkoming van ruimtelijke plannen", aldus Keijzer.

3) In het tweede kwartaal worden de uitkomsten verwacht van het onderzoek naar de mogelijkheden om het kostenverhaal te hervormen door deze te baseren op een andere inbrengwaarde van grond. "De inbrengwaarde is de waarde van de grond kort voordat de overheid besluit de functie daarvan te wijzigen. De inbrengwaarde bepaalt mede of en hoeveel de grond door een functiewijziging in waarde stijgt. Daardoor is de inbrengwaarde ook medebepalend voor de kostenverhaalsbijdrage die de overheid bij de ontwikkelaar in rekening kan brengen", aldus Keijzer.

4) Met Aedes en VNG beziet Keijzer of afspraken over een sociale grondprijs 'wenselijk en haalbaar' zijn. "Hierbij betrekken we de methode om de residuele grondwaarde te berekenen en kijken we ook naar de verwachte effecten van het Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting en andere grondprijshervormingen", zo valt te lezen. "Daarnaast zoeken wij ook naar mogelijkheden om gronden die niet in eigendom van de gemeente zijn naar een sociale grondprijs te bewegen. Dit kan met name behulpzaam zijn voor gemeenten die zelf weinig grondposities hebben. De resultaten van dit onderzoek worden in 2025 gepubliceerd."

5) In het eerste kwartaal van volgend jaar moet duidelijk worden welke potentie het bezit aan grond en gebouwen bij het Rijksvastgoedbedrijf heeft voor woningbouw.

6) In het eerste kwartaal wordt de handreiking voor taxaties bij gebiedsontwikkeling gepubliceerd. "Het doel van deze handreiking is dat onder andere bij taxaties van de inbrengwaarde bij het kostenverhaal de taxateur beter rekening houdt met te verwachten kosten, opbrengsten en risico’s van toekomstige gebiedsontwikkeling", aldus Keijzer.

7) Begin 2025 komt het onderzoek naar buiten over de praktijk van kostenverhaal bij bouwactiviteiten voor woningbouw.

8) In het tweede kwartaal komt het onderzoek naar buiten naar een betere inzet van de baatbelasting. "Een onderzoeksrichting is bijvoorbeeld het verschuiven van de belasting zoals opgenomen in de Gemeentewet naar een heffing in de Omgevingswet en daarmee de baatbelasting beter aan te laten sluiten bij het grondbeleidsinstrumentarium", zo valt te lezen.

9) In het eerste kwartaal komt Keijzer met een verkenning naar de mogelijke uitbreiding van de mogelijkheden voor gemeenten om het voorkeursrecht in te zetten.

  • Kamerbrief: Tweede voortgangsrapportage Modernisering Grondbeleid november 2024
  • Rapport: Inventarisatie kennis grondbeleid


Wiersma: uitspraak intern salderen stikstof heeft aanzienlijke gevolgen voor woningbouw

De uitspraak van de Raad van State ten aanzien van intern salderen is 'ingrijpend' en zal 'aanzienlijke gevolgen' hebben voor projecten die stikstofdepositie veroorzaken, waaronder de woningbouw. Dat valt op te maken uit de Kamerbrief van minister Wiersma.

"Tot de uitspraken van vandaag luidde die jurisprudentie dat potentiële schade voor de natuur was uitgesloten op het moment dat een nieuwe activiteit of een wijziging van een activiteit niet leidde tot meer stikstofdepositie op een voor stikstof gevoelig Natura 2000-gebied dan eerder was toegestaan voor een activiteit op dezelfde locatie (intern salderen). Hiervoor waren dan geen passende beoordeling en natuurvergunning nodig", aldus Wiersma. "Door de uitspraken van heden is intern salderen echter natuurvergunningplichtig geworden en gelden daarvoor vrijwel dezelfde voorwaarden als voor extern salderen."

Belangenbehartigers als NEPROM hebben de politiek direct opgeroepen om in actie te komen om verdere vertraging in de woningbouw zoveel mogelijk te voorkomen. 

  • Kamerbrief: Uitspraken Amercentrale en Rendac over intern salderen met ongebruikte stikstofruimte
  • NEPROM: Rechtspraak intern salderen vraagt om actie
  • Bouwend Nederland: Raad van State doet een ingrijpende stikstofuitspraak
  • NRC: Minister Wiersma: nieuwe stikstofuitspraak Raad van State kan brede gevolgen hebben voor bedrijven


Motie aangenomen voor integratie stikstofplan Bouwend Nederland

Naar aanleiding van het stikstofdebat heeft de Kamer een motie van D66 (411) aangenomen die het kabinet verzoekt om het stikstofplan van onder andere Bouwend Nederland te integreren in de uitwerking van de stikstofaanpak.

Verslag debat

Bbl in consultatie

Minister Keijzer heeft het verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving in internetconsultatie gebracht. De wijzigingen hebben betrekking op PUR-schuim, flexwoningen en het omgevingsvergunningvrij plaatsen van buitenunits.

  • Persbericht: Internetconsultatie wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving 2025 gestart
  • Internetconsultatie: Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2025


Doorrekening Aedes herijkte NPA

Aedes heeft een doorrekening laten uitvoeren van de herijkte Nationale Prestatieafspraken. Hier komt uit naar voren dat er regionale verschillen zijn in de financiële haalbaarheid, maar dat de opgave in de basis haalbaar moet zijn. Dit geldt in ieder geval voor de periode tot het einde van de looptijd van de prestatieafspraken in 2035.

"Het tekort uit deze doorrekening is iets groter ten opzichte van de doorrekeningen van vorig jaar. Dat komt deels omdat er nu is gerekend met een langere horizon tot en met 2034, wat een grotere opgave betekent. Maar er zijn ook hogere kosten, vooral voor verduurzaming (op basis van het nieuwe bestaande voorraadmodel). Nationaal bezien is de investeringsruimte van woningcorporaties toereikend voor de opgave", zo valt te lezen.

  • Aedes: Doorrekening herijking NPA: regionale tekorten, landelijk voldoende investeringsruimte
  • VTW: Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035

 

Let op: In verband met het kerstreces verschijnt het volgende politiek nieuwsoverzicht 20 januari.


Terug