AO Woningcorporaties d.d. 7 april 2015

Op 7 april jl. ging de commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer in debat met minister Blok over woningcorporaties. Er kwamen veel onderwerpen aan bod, waarbij de meeste aandacht uitging naar de rol en positionering van de nieuwe Autoriteit Woningcorporaties. Tijdens het overleg bleek dat over de Autoriteit nog altijd veel vragen leven bij de commissie.

Autoriteit
Kamerlid Kees Verhoeven (D66) nam het voortouw onder de Kamerleden in het uitspreken van zijn zorgen of de Autoriteit wel echt onafhankelijk gaat worden. Hij wees onder andere naar de wijze waarop de ILT nu opereert en in hoeverre de Autoriteit in staat is om zelfstandig naar buiten te treden, zelf onderzoek te initiëren en in hoeverre de directe toegang tot de minister gewaarborgd is. Omgekeerd sprak hij zijn vrees uit dat een toekomstige minister zich mogelijk kan gaan mengen in de werkwijze van de Autoriteit. De meeste andere Kamerleden sloten zich bij de inbreng van Verhoeven aan. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet gaf aan een Autoriteit voor ogen te hebben die gevreesd wordt en heeft zo zijn twijfels of de Autoriteit in zijn huidige (concept) vorm dat ook zal worden.
Ook het feit dat er nog veel onduidelijk is, terwijl de wet op 1 juli a.s. van kracht wordt, leidde bij de Kamerleden tot vragen en opmerkingen.

Minister Blok pareerde de vragen door te benadrukken dat de Autoriteit echt onafhankelijk wordt en rechtstreeks toegang heeft tot de minister. Ook deelde hij mee dat de Autoriteit straks 80-100 fte aan medewerkers heeft. Nu bestaat de afdeling binnen de ILT die zich met de corporaties bezighoudt – inclusief de medewerkers van het CFV – zo’n 60 fte. Blok benadrukte naast deze groei overigens ook dat er bij toezichthouders in andere maatschappelijke sectoren zoals onderwijs en zorg meer dan 500 fte aan medewerkers werkzaam is.

Overige onderwerpen
Ten aanzien van de prestatieafspraken gaf de minister aan dat hij een handleiding voor gemeenten gaat maken, die vooral nuttig zijn voor kleinere gemeenten. Ook is het voor gemeenten met een zogeheten “transparantie tool” makkelijker om inzicht te krijgen in de financiële positie van de corporaties. Hiervoor start de minister pilots.

Ook over het huurbeleid werd uitvoerig besproken. Met name Kamerlid Karabulut (SP) stelde de minister vragen over betaalbaarheid en de in haar ogen exorbitante huurverhogingen. De minister gaf voorbeelden van corporaties die de huren juist verlagen en stelde dat in veel gevallen de huren niet tot het wettelijk maximum verhoogd worden. De Kamer spreekt binnenkort nader over het huurbeleid.

 


Terug