Visitaties krijgen wettelijke grondslag

Met ingang van 1 juli 2015 krijgt de visitatie van woningcorporaties een wettelijke grondslag. Op die datum treedt de nieuwe Woningwet in werking, nu de Eerste Kamer op 17 maart 2015 heeft ingestemd met het wetsvoorstel daartoe (de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting). De nieuwe Woningwet bepaalt in art. 53a dat er bij elke corporatie eenmaal per vier jaar een onderzoek wordt verricht naar de resultaten van haar werkzaamheden (prestaties), de invloed van belanghebbenden op het beleid en de kwaliteit van de governance.

Deze wettelijke verankering betekent een erkenning van het visitatiestelsel dat de afgelopen jaren door de corporatiesector zelf, met steun van Rijk, gemeenten (VNG) en huurders (Woonbond), is ontwikkeld. De parlementaire behandeling van het wetsvoorstel heeft duidelijk gemaakt dat daarvoor brede politieke en maatschappelijke steun bestaat.

De Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland krijgt in de nieuwe constellatie de functie van onafhankelijk instantie die verantwoordelijk is voor het visitatiestelsel. Dat zal formeel worden geregeld in een aanwijzingsbesluit van de minister. De komende maanden zal SVWN (werk)afspraken maken met het ministerie, de externe toezichthouder, Aedes en VTW als dragers van de Governancecode woningcorporaties, met de andere oprichters en ‘gebruikers’ van de visitaties (VNG en Woonbond) en met de geaccrediteerde bureaus die de visitaties uitvoeren.

SVWN zal zich blijven inspannen voor een kwalitatief solide methodiek, bewaking van de juiste en transparante toepassing van de methodiek, kwaliteit van de visitatoren (door accreditatie van visiterende bureaus en organiseren van intervisiebijeenkomsten) en stimulering van het gebruik van de resultaten van visitaties.
(Bron: SVWN, www.visitaties.nl)


Terug