ILT inspecteert corporaties

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat inspecties uitvoeren bij corporaties met als onderwerp de governance van de corporatie. Dit heeft de ILT in een brief aan het VTW bestuur kenbaar gemaakt. In de brief schrijft de ILT: "De inspecties hebben tot doel te beoordelen of de governance in woningcorporaties zodanig is ingericht dat risico's beheerst zijn."

Inspecties bij drie corporaties
Momenteel wordt bij drie corporaties een inspectie uitgevoerd door de ILT. De betreffende corporaties zijn hierover een aantal weken geleden per brief geïnformeerd. De ILT wil de komende periode telkens drie corporaties tegelijk inspecteren. Voor 2016 heeft de ILT het voornemen om 50 corporaties te inspecteren.
De ILT maakt niet bekend of de inspecties willekeurig of op basis van risicoanalyse plaatsvinden. Ter voorbereiding heeft de ILT twee corporaties (Uwoon en Welbions) gebruikt als pillot om de inspectiemethodiek te testen.

Hoe ziet de inspectie er uit?
Voorafgaand aan de inspectie krijgt de corporatie een vragenlijst toegestuurd. De vragenlijst is gebaseerd op de Governancecode Woningcorporaties van Aedes en de VTW. Ook dient de corporatie een aantal relevante documenten aan te leveren. Er vindt in elk geval een gesprek plaats met het bestuur en de Raad van Toezicht. Eventueel nog aangevuld met gesprekken met belanghouders. De inspectie duurt een dagdeel en wordt middels de audit-methodiek uitgevoerd. Op basis van de bevindingen maakt de ILT een rapport op. Eventuele tekortkomingen dienen door de corporatie hersteld te worden. De corporatie is verplicht mee te werken.

Lees hier de brief van de ILT aan het VTW bestuur. (pdf)


Terug