Column van de Voorzitter 'De kracht van verschillen'

Al tien jaar maakt Johan van Hoof (KPMG/adviesgroep Public Sector) jaarlijks een overzicht van de samenstelling van alle besturen van woningcorporaties. Wie werden bestuurder, wie traden af, welke transfers waren er in het afgelopen jaar? In zijn veelgeprezen overzicht  https://vtw.nl/nieuwsbrief/328/artikel/2828 lezen we ook hoe de man-vrouwverhouding in de besturen van grote en kleine corporaties is. We krijgen zo een mooi inkijkje in de diversiteit onder bestuurders en hoe deze zich in de tijd ontwikkelt. Conclusie: de verhouding blijft uit balans. Er zijn meer mannen dan vrouwen bestuurder van een corporatie en die verhouding verandert niet echt de laatste jaren.  

Welllicht een beetje teleurstellend, zeker nu de Internationale Vrouwendag net achter de rug is. Maar er zijn lichtpuntjes. Als VTW publiceerden we een groot interview met zeven vrouwen die toonaangevende functies in de corporatiesector hebben. Naast onze directeur Bronia Vermaas zijn dat Suzanne Stouten, directeur KWH, Claudia Siewers, directeur SVWN, en de directeuren van de regionale koepels van woningcorporaties. Zij benadrukten in het gezamenlijke interview het belang van huurdersparticipatie én van diversiteit in de boardroom. 

En: hoe staat het met de man-vrouwverhouding onder RvC-leden van woningcorporaties? Die verhouding komt gelukkig meer en meer in evenwicht. Van 18% vrouwen in 2005 naar bijna 40% in 2024. Op weg naar onze ledenbijeenkomst over diversiteit op 10 april is dat een mooi gegeven. Tijdens die bijeenkomst gaat het natuurlijk over veel meer dan genderdiversiteit. Het is minstens zo belangrijk dat mensen met een andere culturele achtergrond bestuurder of commissaris van een corporatie zijn of worden. En dat is niet alleen omdat gemengde of diverse teams beter beslissingen nemen. Representatie is minstens zo belangrijk: huurders hebben immers ook een diverse achtergrond.  

Mensen vinden het belangrijk dat zij zich herkennen in de mensen die over hen beslissingen nemen. Dan hebben we het over politici, maar ook over bestuurders van maatschappelijke instellingen, waar je voor je levensgeluk sterk van afhankelijk bent, zoals huurders van  corporaties. Veel mensen met een bi-culturele achtergrond wonen in een corporatiewoning. Sterker nog, in sommige bi-culturele groepen is het aantal dat in corporatiewoningen woont meer dan de 70 %. Als een zo groot deel van de gemeenschap, met bijvoorbeeld een Moluks-Nederlandse, Marokkaans-Nederlandse of  Surinaams-Nederlandse achtergrond, in een corporatiewoning woont, verwachten deze groepen huurders vroeg of laat iemand met eenzelfde achtergrond in het bestuur of de RvC van die corporatie. Sporadisch gebeurt dat al, maar dat kan natuurlijk beter.  

Diversiteit gaat ook over leeftijd, of over mensen met een stedelijke wooncarrière of juist in het buitengebied. Of over mensen die alleenstaand zijn of die een gezin hebben. En, bestuurder of toezichthouder: was je zelf ooit aangewezen op een corporatiewoning? Bestuurders of RvC-leden die zelf in een corporatiewoning woonden of wonen (!) hebben vaak meer ervaring met de leefwereld van huurders dan diegenen die hun hele leven al in een koopwoning wonen.   

Kortom: we kunnen diversiteit vanuit verschillende perspectieven bekijken. De kern is: we zijn allemaal verschillend. Vanuit de kracht van die verschillen kunnen we steviger samenwerken en  goed doordachte besluiten nemen. 

In onze RvC van Habeko Wonen deden we recent een test over stijlen van besturen en toezichthouden. Op basis van onze antwoorden op een lijst met vragen over dat thema werden we allemaal op een kwadrant geplot. En verrassend: iedereen stond op een andere plek in het kwadrant. Hoewel al onze RvC-leden vijftig jaar of ouder zijn en wit, is er in onze RvC sprake van diversiteit in onze aanpak en stijl. Laat dit voorbeeld een mooi aanloopje zijn naar onze bijeenkomst op 10 april. Dan gaan wij met elkaar in gesprek over het belang van diversiteit in de RvC, en laten we ons daarbij ook inspireren door werving- en selectiebureaus die veel ervaring hebben met dit belangrijke onderwerp.  

Tot 10 april! 

 

Egbert de Vries, voorzitter VTW 


Terug