Analyse van in- en uitstroom van bestuurders bij woningcorporaties in 2023: Opmerkelijke trends en vooruitzichten

KPMG maakte een analyse van in- en uitstroom van bestuurders van 209 woningcorporaties in 2023. Deze analyse biedt inzicht in de dynamiek van bestuurderswissels binnen de corporatiesector, met interessante trends die een blik werpen op de toekomst van het bestuurlijke landschap.

In 2023 zijn er enkele opvallende ontwikkelingen geweest in de corporatiesector. Een interessante trend is dat een aanzienlijk aantal nieuwe bestuurders van buiten de sector komt. Normaal gesproken komt de instroom van bestuurders voornamelijk van binnenuit, maar dit jaar was er een opvallende toename van 'vers bloed' uit verschillende sectoren en achtergronden. Een derde van de nieuwe bestuurders, namelijk 11 van de 32, heeft een achtergrond buiten de corporatiesector.

Recordaantal nieuwe bestuurders

Daarnaast valt op dat er dit jaar meer uitstroom naar andere sectoren is dan gebruikelijk. Hoewel de aantallen niet enorm zijn, zien we toch enkele opmerkelijke carrièrestappen, zoals Esther Lamers die bestuurder werd bij een kinderopvangorganisatie en Merlien Welzijn die overstapte naar het Kamerlidmaatschap. Wat betreft instroom is er dit jaar een recordaantal nieuwe bestuurders aangetreden, mede door de oprichting van drie nieuwe corporaties. Opvallend is dat dit jaar meer bestuurders dan ooit overstappen naar een andere corporatie, waarbij enkele bestuurders voor een kleinere corporatie kiezen.

De verhouding tussen mannen en vrouwen in de besturen blijft al jaren stabiel, met ongeveer een derde van de bestuurders die vrouw is. Opvallend is dat bij de kleinere (S) corporaties meer vrouwen dan mannen werden aangesteld. Vooruitkijkend naar 2024 zijn er al aankondigingen van wijzigingen in het bestuur bij verschillende corporaties, en ook bij KPMG is er transfernieuws: Johan van Hoof zal per 1 april 2024 partner worden bij het executive search bureau Whyz.

Bronnen

Voor 2023 zijn gegevens verzameld van 209 corporaties (vanaf 2.500 eenheden), waarbij openbare bronnen zoals Aedesnet, LinkedIn en jaarverslagen zijn gebruikt. De analyseperiode loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Mutaties vanaf 1 januari 2024 zijn nog niet opgenomen.

KPMG Aankomst en vertrek Analyse van in- en uitstroom van bestuurders van woningcorporaties in 2023 - feburari 2024 


Terug