6 deelnemers gezocht voor pilot leergang ‘Toezicht in en op organisatienetwerken’

In juni 2023 kwam het rapport ‘Naar passende toezichtarrangementen voor organisatienetwerken’ uit. Nu hebben de partijen, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek een innovatieve pilot leergang ontwikkeld. Het als doel is diepgaand inzicht te geven in organisatienetwerken en de bijbehorende toezichtvraagstukken. Ook biedt de leergang de mogelijkheid om te oefenen met innovaties in toezicht. We zoeken zes toezichthouders die kosteloos willen deelnemen.

Corporaties werken vaak samen in een web van maatschappelijke partners (van zorg tot gemeente) om bewoners een prettig en veilig thuis te kunnen (blijven) bieden. Maar hoe houdt een raad van commissarissen toezicht op die lokale netwerken? Zonder toezicht op toezicht te stapelen. Dat onderzochten Patrick Kenis en Cor van Montfort van de Tilburg University in samenwerking met Aedes, Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) in hun onderzoek ‘Naar passende toezichtarrangementen voor organisatienetwerken’. 

Pilot leergang

Nu hebben deze partijen een boeiende en innovatieve leergang ontwikkeld: ‘Leergang Toezicht in en op organisatienetwerken’. In de modules gaan wij aan de slag met de bouwstenen die zijn ontwikkeld vanuit het onderzoek. Vanuit de VTW nodigen we toezichthouders uit het domein ‘Sociaal Wonen’ uit om deel te nemen. Deze gezamenlijke leergang is nu nog een pilot en is daarom ook kosteloos.

Proactief, risicobewust en effectief toezichthouden

Het begrip van organisatienetwerken is cruciaal voor toezichthouders vanwege de groeiende complexiteit van moderne organisaties en de daarmee samenhangende risico's. Het helpt om risico's vroegtijdig te identificeren en beheren. Oefenen met innovaties in toezicht is van groot belang, aangezien organisatienetwerken zich voortdurend ontwikkelen. Bovendien stelt een goed begrip van organisatienetwerken toezichthouders in staat effectief te communiceren met verschillende stakeholders en draagt het bij aan een transparante dialoog.

Kortom, inzicht in organisatienetwerken biedt toezichthouders de benodigde instrumenten om proactief, risicobewust en effectief toezicht te houden.

Informatie over de leergang ‘Toezicht in en op organisatienetwerken'

Leerdoelen:

Aantal deelnemers per groep:

6 Bestuurders en 6 toezichthouders uit het domein ‘Sociaal Wonen’.

Aantal PE-punten:

9 PE-punten

De leergang bestaat uit drie modules:

Module 1: Toezicht in en op organisatienetwerken

- Dinsdag 19 maart 13.30 en 15.00 (Online via Teams)

Module 2: Bespreking en reflectie casuïstiek, formuleren actiepunten

- Donderdag 25 april 13.00-17.00 uur (Fysiek bij Aedes - Koningin Julianaplein 10, Den Haag)

Module 3: Terugkomdag

- Dinsdag 15 oktober 13.00-17.00 uur (Fysiek bij Aedes - Koningin Julianaplein 10, Den Haag)

Meer informatie en aanmelden

Hier vindt u meer informatie over de leergang. U kun zich aanmelden via een mail naar: bureau@vtw.nl.


Terug