Nieuwsbrief 6 oktober 2023

Kom naar onze ALV & Regiobijeenkomst - Huurdersparticipatie in de boardroom?

Wij nodigen onze leden graag uit voor een dag waarop we zowel onze ALV als een regiobijeenkomst over de uitdagingen en kansen van huurdersparticipatie organiseren. Het belooft een bijeenkomst (van 15:30 tot 21:00 uur) vol inzichten, discussies en waardevolle ontmoetingen te worden. 

Lees verder

Gezocht: VTW-Bestuurslid met een bestuurlijk profiel en passie voor de volkshuisvesting

Heeft u een passie voor de volkshuisvesting, bent u maatschappelijk betrokken en wilt u een cruciale rol spelen in het toezicht op woningcorporaties? Het bestuur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) zoekt een bestuurslid met een bestuurlijk profiel. Als VTW-bestuurslid bent u een van de drijvende krachten achter de verdere professionalisering van de toezichthouders in de corporatiesector.

Lees verder

De kunst van conflict: Terugblik op de invited conference over Weerstand in de Boardroom

Op donderdag 21 september kwamen toezichthouders en bestuurders van verschillende (maatschappelijke) sectoren samen voor de Invited Conference over weerstand in de boardroom, georganiseerd door de gezamenlijke verenigingen van toezichthouders. De conferentie, gehouden bij Kaap Doorn, bood inzichten en inspiratie over een van de meest uitdagende kwesties waarmee bestuurders en intern toezichthouders vandaag de dag worden geconfronteerd: hoe om te gaan met weerstand en conflict in de boardroom. De spreker van de dag, Marilieke Engbers, een autoriteit op het gebied van corporate governance en intern toezicht, deelde haar inzichten over dit onderwerp.

Lees verder

Video-impressie regiobijeenkomst De goede nieuwe tijd - Samenwerking met zorg/welzijn en gemeenten

We worden ouder in Nederland en onze zorgvraag neemt enorm toe. Wat betekent dat voor wonen? Dit onderwerp kan alleen maar goed aangepakt worden door samen te werken. Het is van belang dat mensen zich bewust zijn dat de woonbehoefte kan veranderen als je ouder wordt. Wanneer vinden we onszelf oud genoeg om in een seniorenwoning te wonen? Bekijk een interessante terugblik op de VTW regiobijeenkomst 'De goede nieuwe tijd - Samenwerking met zorg/welzijn en gemeenten', van 27 september 2023 bij woningcorporatie Oost West Wonen.

Lees verder

VTW lunchwebinar: conceptueel bouwen en flexwonen in de schijnwerpers

Op 3 oktober 2023 kwamen 146 leden digitaal samen voor het VTW Lunchwebinar over Conceptueel Bouwen en Flexwonen. Het evenement, dat geleid werd door Bronia Vermaas, de directeur van VTW, bood inzicht in de groeiende dringendheid van conceptueel bouwen en de evolutie van flexwonen als oplossingsrichting voor de huidige uitdagingen in de woningbouwsector.

Lees verder

Terugblik op het VTW Politiek Webinar over de Miljoenennota

Op vrijdag 29 september 2023, waren 125 leden van de VTW aanwezig op een boeiend politiek webinar, dat zich richtte op de Miljoenennota. Het doel was om in te gaan op de gevolgen voor woningcorporaties en huurders. Gedurende het webinar kregen deelnemers inzichten van de sprekers Johan van Hoof, partner bij KPMG Advisory, Egbert de Vries, voorzitter van de VTW en Bronia Vermaas, directeur van de VTW.

Lees verder

Woonbond: Nieuwegein voert APK voor huurwoningen in

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft besloten dat alle corporatiewoningen met regelmaat gekeurd moeten worden. In 2020 stelde de Woonbond al voor om deze APK voor huurwoningen landelijk in te voeren.

Lees verder

VTW Academie: Masterclass vergrijzing en ouderenhuisvesting

Woningcorporaties dienen versneld geclusterde woningen voor ouderen te realiseren. Dit betekent ook dat corporaties goed moeten zijn ingevoerd in deze materie. Heeft u als commissaris voldoende inzicht in deze problematiek? En bent u in staat om de klankbordfunctie goed in te vullen en de plannen van het bestuur te beoordelen?

Lees verder

Politiek Nieuwsoverzicht 2 oktober 2023

Via ons politiek weekoverzicht houden we u op de hoogte van het relevante politieke nieuws voor onze sector. Met deze week onder andere:

 • Kamer stemt voor doorbouwgarantie, tegen de zin van minister De Jonge
 • Commissiedebat: De Jonge ziet geen mogelijkheid voor dekking doorbouwgarantie
 • De Jonge komt met investeringspropositie om beleggers te behouden
 • De Jonge werkt aan programmatische aanpak benutten bestaande voorraad
 • De Jonge: Meer vakantieparken transformeren naar woonwijken
 • Kamer wil definitief af van markttoets corporaties
 • De Jonge spreekt ondanks huurstijging van 5,8 procent van betaalbare huren
 • Forse kritiek Rekenkamer op bestedingen woningbouwimpuls
 • Amendement ChristenUnie om markttoets af te schaffen
 • Kamer houdt schriftelijk overleg over modernisering grondbeleid
 • De Jonge houdt uitspraken onrechtmatige huurverhogingen in de gaten
 • Jetten: Geen financiële stimulans zonnepanelen voor corporaties
 • De Jonge waarschuwt voor gezondheidsrisico's bij woningen Schiphol
 • Vragen over Miljoenennota en gewijzigde begrotingen 2023
 • Zaltbommel: Geen sprake van vergunningstop
 • De Jonge wil efficiëntieslag bij gemeentelijke bouwprocedures
 • Kritische vragen in schriftelijk overleg dakloosheid
 • Duitse vakbond wil 50 miljard voor ondersteuning woningbouw
 • Analyses verkiezingsprogramma's Aedes en Woonbond
Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 8 vacatures bij 8 corporaties: Oost Flevoland Woondiensten, St. Antonius van Padua, Naarden Woningstichting, TBV Wonen, Jutphaas, Beter Wonen, Woonplus en Lefier. Daarnaast zijn Bo-Ex '91, Zeeuwland en Laurentius op zoek naar een directeur-bestuurder en de VTW naar een bestuurslid. 

Lees verder