Onafhankelijke externe toezichthouder naar ILT

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft op 5 februari 2015 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de nieuwe, onafhankelijke externe toezichthouder op de woningcorporaties. De VTW is blij met de uitwerking van de minister op de motie Verhoeven c.s. invulling van het externe toezicht.

ILT en CFV gaan op in Autoriteit|
Het externe toezicht wordt ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waar momenteel ook al toezichtstaken zijn ondergebracht, aangevuld met het huidige Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). VTW directeur Albert Kerssies: “Dit is goed nieuws voor de volkshuisvesting. Wij hebben altijd gepleit voor één onafhankelijke externe toezichthouder met tanden. Dat is de beste waarborg voor goed extern toezicht. In dit voorstel wordt het CFV ondergebracht bij de ILT. Bij die onafhankelijkheid ging onze voorkeur uit naar een zelfstandig bestuursorgaan. Deze variant volgens het inspectiemodel moet in de praktijk onafhankelijk van het ministerie garanderen. Wij zullen kritisch volgen of het toezicht straks ook echt onafhankelijk is. Over de hele linie zijn we blij met de wijze waarop het externe toezicht nu wordt vormgegeven.”

Takenpakket
De Autoriteit gaat zowel het financieel toezicht op woningcorporaties (huidig CFV) als het toezicht op rechtmatigheid, governance en integriteit uitvoeren. Het takenpakket richt zich onder meer op: implementatie van de nieuwe Woningwet, risicogericht toezicht en het bijdragen aan de professionalisering van de sector.

De Autoriteit en de wet
De komst van de Autoriteit heeft heel wat voeten in aarde gehad. Het stond oorspronkelijk al in de Herzieningswet, maar werd er later toch weer uitgehaald. Minister Blok wilde het toezicht naar zichzelf toe halen en onder zijn eigen verantwoordelijkheid brengen. Bovendien wilde hij het financiële en volkshuisvestelijk toezicht scheiden. Het eindrapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties bevatte een aanbeveling voor één Autoriteit. Bij de parlementaire behandeling bleek er brede steun te zijn voor het instellen van één Autoriteit en riep de Tweede Kamer in de motie Verhoeven c.s. de regering op om dit te gaan regelen.
“Een integrale sterke externe toezichthouder is nodig voor de sector,” aldus Kerssies. “Ook voor de verbinding tussen het intern en extern toezicht is het ook een voordeel om één integrale Autoriteit komt. We zien uit naar een prettige samenwerking.”

Lees hier de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.


Terug