Hoe creëer je meer woningen in een buurt? Geschikt voor starters en senioren uit de wijk? Woningcorporatie Woonwaarts transformeerde in 7 weken een eengezinswoning in 3 appartementen: de begane grond voor een alleenstaande senior en 2 kleine appartementen voor starters. De jonge starters wilden niet weg uit de wijk en kregen met de ‘woningverdubbelaar’ de mogelijkheid zelfstandig in de buurt te blijven wonen.
Eén eengezinswoning maakt plaats voor 3 appartementen
‘We waren aan de slag met onderhoud- en verduurzamingswerkzaamheden in verschillende wijken. Daarbij wilden we ook kijken of we nieuwe woningen konden creëren. Zodat mensen uit de buurt, ongeacht leeftijdsfase, ìn de buurt kunnen blijven wonen.’ Zo introduceert Antoine Pekel, directeur-bestuurder bij Woonwaarts de woningverdubbelaar.
Door gebrek aan bouwlocaties en door lange gemeentelijke procedures, bedacht de corporatie het plan om een grote hoekwoning die vrijkwam te transformeren in 3 appartementen. ‘Het is een speldenprik in het woningtekort dat we hebben, dat realiseer ik me, maar we moeten alle mogelijkheden om nieuwe woningen te creëren oppakken. We doen graag ervaring op, ook als het een kostbare oplossing is. Zo ontdekken we nieuwe technieken zonder ze direct breed toe te passen.’
Door samen te werken met een vaste bouwpartner uit het Resultaatgericht Samenwerken-traject (RGS) en door conceptueel te bouwen (met bouwblokken uit de fabriek), was de daadwerkelijke transformatie, van sloop tot oplevering, in 7 weken gerealiseerd. Bijkomend voordeel: weinig overlast voor de buurt.
De transformatie ging dus snel, de voorbereiding kostte iets meer tijd. Ondanks de constructieve houding van de gemeente, zorgde de aanvraagprocedure voor een vertraging van enkele maanden. Omdat het een afwijking van het bestemmingsplan betrof. Ook de afstemming met de nuts-leverancier liep uit planning, waardoor de transformatie uiteindelijk 6 maanden later van start ging dan gedacht.
Pekel: ‘Ondanks deze vertragingen en hobbels op de weg, ben ik er van overtuigd dat we deze methode vaker kunnen inzetten. Het is een goede manier om snel extra woningen te verhuren, maar vanwege de kosten alleen haalbaar als we het op iets grotere schaal kunnen toepassen.‘
Het was een bewuste keuze om woningen te realiseren voor starters en senioren uit de buurt. Een tip voor de toekomst en aan anderen: Stel bij de inschrijving en toewijzing vragen als Wat kan je voor elkaar betekenen? En hoe ga je met elkaar om? ‘Hiermee zorg je voor draagvlak in de buurt, en maken én houden we de wijk leefbaar en vitaal. Sociaal duurzaam wonen noem ik dat,’ vertelt Pekel.
Bron: Aedes.nl