Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken - Richtlijnen en aanbevelingen voor koelteplekken

Klimaatverandering en het groeiende probleem van hittestress in steden hebben een negatief effect op de gezondheid van inwoners. Vooral in dichtbevolkte wijken is er weinig koelte te vinden in de buitenruimte. Om dit probleem aan te pakken en bewoners verkoeling te bieden, heeft de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met Platform31 een rapport opgesteld met richtlijnen voor het creëren van koelteplekken. Deze richtlijnen zijn samengevat in een infographic.

In 2020 heeft de Hogeschool van Amsterdam het onderzoek 'Hittebestendige stad' uitgevoerd, waarin drie belangrijke richtlijnen zijn vastgesteld om inwoners van steden verkoeling te geven tijdens hete dagen:

Beeld: Platform31

Het onderzoek: Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken

In navolging van het onderzoek 'Hittebestendige stad' heeft Platform31 in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam verder onderzoek gedaan dat geresulteerd heeft in het rapport 'Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken'. Het doel van het onderzoek was om verder te specificeren hoe een koelteplek ingericht kan worden en om richtlijnen te bieden voor het creëren van deze verkoelende oases in stedelijke omgevingen. 

Infographic en rapport: De resultaten samengevat

Daarnaast is er een interactieve infographic gemaakt die een overzicht biedt van de richtlijnen en aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek. Deze infographic toont op een duidelijke en toegankelijke manier hoe koelteplekken kunnen worden ingericht om inwoners van dichtbevolkte wijken verkoeling te bieden tijdens de hete zomermaanden. 

In het volledige rapport wordt uitgebreid beschreven hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden en hoe de richtlijnen en aanbevelingen tot stand zijn gekomen. Het rapport biedt waardevolle inzichten en context voor het ontwikkelen van effectieve koelteplekken in stedelijke gebieden.

U kunt op de site van Platform 31 de interactieve infographic vinden en het volledige rapport vinden.


Terug