Openbaar overzicht digitaliseringsopgaven van corporaties

De afdeling Datastandaarden van Aedes maakte een openbaar overzicht van actuele samenwerkingen rond digitalisering in de corporatiesector en de producten die daaruit zijn voortgekomen. Daarin zijn natuurlijk ook de producten die VTW hierop heeft ontwikkeld opgenomen: de werkgroep digitalisering, de Digimeter en de nieuwe masterclass Cybersecurity, privacy en ethiek.

Er zijn veel digitaliseringsopgaven die corporaties raken. Maar welke zijn dat? Rond welke thema’s werken corporaties al samen? En waar kun je producten vinden die je binnen je eigen corporatie kunt gebruiken? 

Openbaar overzicht

De Aedes afdeling Datastandaarden maakte een openbaar overzicht van actuele samenwerkingen rond digitalisering in de corporatiesector en de producten die daaruit zijn voortgekomen. Deze zijn ondergebracht in de volgende drie aspecten: 

Het overzicht is gepubliceerd in de openbare samenwerkingswiki ‘Confluence’

Wat doet VTW?

Voor VTW is digitalisering een belangrijk onderwerp, daarom zet de vereniging hier ook sterk op in. We hebben in 2018 een werkgroep opgericht. Deze werkgroep maakte onder meer de handreiking Toezicht op IT en digitalisering, en ze organiseerde meerdere bijeenkomsten over het onderwerk digitalisering. Met deze werkgroep hebben we een zogeheten Digimeter ontwikkeld die in oktober 2023 wordt gelanceerd. De Digimeter is een tool voor commissarissen om de 'digitale volwassenheid' van de organisatie en de RvC te bepalen door blinde vlekken op het gebied van digitalisering op te sporen. Het is een hulpmiddel om hierover het gesprek in de boardroom aan te gaan.

 Daarnaast heeft de VTW-werkgroep Digitalisering de masterclass Cybersecurity, privacy en ethiek ontwikkeld, en die is opgenomen in het aanbod van de VTW Academie. In de masterclass ‘Cybersecurity, privacy en ethiek’ leren de deelnemers over de gevolgen en de veiligheidsrisico’s van de digitale transformatie.

Ook deze VTW-producten zijn terug te vinden in het openbare overzicht in de samenwerkingswiki ‘Confluence’.


Terug