VTW - “De val van het kabinet kan leiden tot een verergering van de wooncrisis”

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) maakt zich grote zorgen over de voortgang van belangrijke volkshuisvestingsdossiers als gevolg van de val van het kabinet Rutte IV. De VTW vreest dat de vertraging leidt tot een verergering van de wooncrisis. “We stonden aan de vooravond van het invoeren van een aantal essentiële wetten,” zegt Egbert De Vries, voorzitter van de VTW.

“Denk onder meer aan de Wet Versterking regie volkshuisvesting, de nieuwe Huisvestingswet, de nieuwe Warmtewet, belangrijke wijzigingen in de Woningwet en de Wet Betaalbare Huur. Maar ook het stikstofdossier zit mogelijk voor anderhalf jaar vast, wat een enorm probleem is voor de corporaties die willen en moeten gaan bouwen,” legt De Vries uit.

Er bestaat vrees dat deze dossiers controversieel worden verklaard en daardoor ruim anderhalf jaar vertraging oplopen. Volgens de VTW zou dit de wooncrisis verergeren. De Vries: “Juist nu is er grote urgentie om gezamenlijk onze inspanningen te richten op woningbouw, betaalbare huurwoningen, verduurzaming en leefbaarheid van wijken."

Geen tijd voor vertraging

Gemeenten, waterschappen en provincies schreven dit weekeinde in een gezamenlijke brief aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer aan. De brief bevatte een lange lijst met grote maatschappelijke opgaven, die door de kabinetscrisis het risico lopen op zijn minst stevige vertraging op te lopen. Bovenaan deze lijst staat de bouw van betaalbare woningen. De decentrale overheden vragen “ruimte om besluiten te kunnen nemen die nodig zijn om dit land draaiend te houden”.

De Woonbond pleit ervoor om terughoudend te zijn in het controversieel verklaren van wet- en regelgeving op het vlak van wonen. Huurders en woningzoekenden kunnen niet wachten op verkiezingen en een lang formatieproces,' schrijft Woonbonddirecteur Zeno Winkels in een brief aan de Kamerleden. 

Ook corporatiekoepel Aedes is bezorgd. De koepel heeft er bij de fracties van de Tweede Kamer op aangedrongen te borgen dat de opgaven van de Nationale Prestatieafspraken (NPA) niet stil komen te liggen.

‘Woningcorporaties gaan verder met hun aandeel in de afspraken: blijven investeren in nieuwbouw, duurzame woningen, betaalbaarheid en leefbare wijken’ stelt Aedes in haar bericht: Val kabinet zet woningzoekenden nog meer op achterstand. Tegelijkertijd kunnen ze dit niet alleen doen en is het commitment nodig van de andere partijen die de Nationale Prestatieafspraken hebben ondertekend.

De VTW onderschrijft de oproepen van de gemeenten, waterschappen en provincies en die van de Woonbond en Aedes. Want er is nu simpelweg geen tijd voor vertraging.


Terug