De Wet Goed Verhuurderschap. Wat verandert er voor woningcorporaties?

Per 1 juli 2023 treedt de Wet Goed Verhuurderschap in werking. Met deze wet worden algemene gedragsnormen voor verhuurders geïntroduceerd en krijgen gemeenten diverse bevoegdheden.

Zo krijgen gemeenten de bevoegdheid om een vergunningsplicht voor verhuur in te voeren. Deze vergunningsplicht is niet van toepassing op woningcorporaties. De gemeente heeft ook geen bevoegdheden om woningcorporaties aanwijzingen te geven of sancties op te leggen. Het toezicht op het naleven van de algemene regels van goed verhuurderschap door woningcorporaties is aan de autoriteit Woningcorporaties.

Informatieplicht voor woningcorporaties

Nieuw is dat verhuurders, ook woningcorporaties, een expliciete informatieplicht  krijgen. Onder andere over de rechten en verplichtingen van de huurder. Wat hieronder moet worden verstaan is uitgewerkt in de regeling Goed Verhuurderschap.

De huurder moet uitdrukkelijk geïnformeerd worden dat:

Bovendien moeten woningcorporaties de huurders informeren over:

In huurovereenkomsten of algemene voorwaarden?

Woningcorporaties doen er verstandig aan na te gaan in hoeverre zij in hun huurovereenkomsten al aan de informatieverplichting voldoen. In de meeste standaard huurovereenkomsten ontbreekt nog de vereiste informatie over  de mogelijkheden van huurbescherming en procedures bij de rechter en huurcommissie. Daarvoor kan dus eenvoudig verwezen worden naar de genoemde websites.

Het is niet nodig de aanvullende informatie in de huurovereenkomsten zelf op te nemen. Het is praktisch het meest eenvoudig om de ontbrekende informatie als bedoeld in punt 5 (zie kader onderaan deze pagina) in een aparte brief of brochure mee te geven bij het tekenen van het contract. 

Vanaf 1 januari 2024 moeten woningcorporaties de huurder ook informeren over de contactgegevens van het gemeentelijk meldpunt.

Gelden de regels van Goed Verhuurderschap ook voor bestaande huurovereenkomsten?

Ja, de hiervoor genoemde informatieplicht geldt ook voor bestaande huurovereenkomsten. Verhuurders dienen voor 1 juli 2024 de informatie alsnog aan de huurder te verstrekken. Voor huurovereenkomsten met arbeidsmigranten geldt dat de informatie voor 1 oktober 2023 moet zijn verstrekt.

Geadviseerd wordt om voor bestaande huurcontracten de schriftelijke informatie, voor zover deze nog niet in de huurovereenkomst en huurvoorwaarden is opgenomen, mee sturen met de jaarlijkse huurverhogingsbrief.

De regels van Goed Verhuurderschap

Samengevat wordt onder goed verhuurderschap verstaan:

1. niet discrimineren, door:

2. niet intimideren.

3. niet meer dan tweemaal de kale huurprijs als waarborgsom eisen.

4. het schriftelijk vastleggen van de huurovereenkomst.

5. het schriftelijk verstrekken van informatie aan de huurder (informatieplicht) over:

6. eventuele servicekosten niet anders dan in overeenstemming met de wettelijke bepalingen in rekening brengen.

Bij verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten geldt nog een aantal aanvullende regels. Onder meer dat rekening moet worden gehouden met de taal van de arbeidsmigrant en dat de huurovereenkomst afzonderlijk van de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd.

Bron: Aedes.nl


Terug