Verhuur vastgoed in eigen bezit van commissarissen en bestuurders: altijd melden en beoordelen

Reactie Vereniging Toezichthouders van Woningcorporaties (VTW) op uitzending Nieuwsuur

Door de sterk veranderende omstandigheden op de woningmarkt en de rol van woningcorporaties in deze markt (zij worden actiever in het middenhuursegment en werkgebieden worden groter door samenwerking) moet verhuur van vastgoed in eigen bezit van commissarissen en bestuurders voortaan altijd worden gemeld en door de Raad van Commissarissen (RvC) worden beoordeeld. Over de beoordeling van die criteria gaan de leden van de Vereniging Toezichthouders van Woningcorporaties (VTW) met elkaar in gesprek, samen met de externe toezichthouder Autoriteit woningcorporaties, Aedes en de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW). Dat stelt de VTW naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur op 22 juni.

Nieuwsuur deed onderzoek naar het vastgoedbezit (anders dan hoofdverblijf) en verhuur hiervan door commissarissen en bestuurders en stelde aan de hand van casussen bij twintig corporaties (van de in totaal 278 corporaties in Nederland) kritische vragen over mogelijke schijn van belangenverstrengeling, voorkennis over de woningmarkt en het verhuurderschap door bestuurders en commissarissen.

De VTW stelt in een reactie na de uitzending dat commissarissen en bestuurders hun vastgoedbezit en verhuur hiervan altijd moeten melden bij de eigen RvC en bij de externe toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Zij moeten (schijn van) belangenverstrengeling en (oneerlijk) voordeel van hun positie in de corporatie voorkomen, zoals de fundamentele principes uit de Governancecode Woningcorporaties voorschrijven. Daarnaast hebben bestuurders en commissarissen een voorbeeldfunctie en moeten daarom zelf voldoen aan de normen van goed verhuurderschap. Over de melding van het vastgoedbezit en verhuur hiervan, en de beoordeling hiervan legt de RvC verantwoording af in de jaarstukken.

Terechte vragen

VTW-voorzitter Egbert de Vries: “Wij kiezen als uitgangspunt dat bestuurders en commissarissen bezit en verhuur van vastgoed altijd melden, zodat de RvC de situatie kan beoordelen. Onze Governancecode is daarbij leidend. Door de veranderende omstandigheden op de woningmarkt zijn de vragen over vastgoedbezit en verhuur hiervan terecht. De werkgebieden van corporaties worden steeds groter door samenwerking en wat betekent dit voor het vastgoedbezit en verhuur hiervan door commissarissen in het werkgebied? Bezit en verhuur van woningen in de middenhuur zijn ook aan de orde. Corporaties worden actiever in dat segment waarvoor het kabinet ook de huur wil reguleren.“

Oproep aan RvC-voorzitters

De VTW heeft twee weken geleden alle RvC-voorzitters opgeroepen om bij de eigen RvC-leden en bij de bestuurders voor wie de RvC de werkgeversol vervult, na te gaan of zij mogelijk vastgoed in bezit hebben en verhuren, en om daarover het gesprek te voeren. Dat heeft er – tot nu toe – in zes gevallen toe geleid dat een commissaris die vastgoed in eigen bezit verhuurt, is teruggetreden of zich niet beschikbaar heeft gesteld voor herbenoeming.

In gesprek met de leden

De VTW gaat in gesprek met de leden over de concrete invulling van de criteria voor de beoordeling van vastgoed in eigen bezit van commissarissen en bestuurders en de verhuur hiervan, in samenwerking met de Aw, Aedes en de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW). Volgens VTW-voorzitter Egbert de Vries is het goed om regels en normen regelmatig te bespreken en waar nodig aan te passen aan de huidige tijd. “De principes van onze Governancecode zijn leidend en we moeten steeds bekijken of de normen en regels waarin deze principes tot uitdrukking komen nog passen bij de huidige tijd. Daarover gaan we graag het gesprek aan. We hebben een maatschappelijke opdracht. De integriteit van onze sector staat bij de uitvoering daarvan voorop.”  

Linkjes 

 


Terug