Actualisatie handboek marktwaardering 2022: aandacht voor de basisversie

Op 31 maart 2023 is het aangepaste handboek modelmatig waarderen marktwaarde gepubliceerd, nadat in februari werd geconstateerd dat de actualisatie van Q4 niet goed verwerkt bleek te zijn. Met name voor (kleinere) corporaties die de basisversie hanteren bleken te hoge waarderingen uit het geactualiseerde model te komen. Corporaties en accountants sloegen alarm. 

Uit de validatie van 2021 afgelopen zomer bleek dat de waardering volgens de basisversie in veel gevallen te ver af lag van de waardering volgens de full versie. Een belangrijke oorzaak was dat de ontwikkelingen van Q4 2021 niet specifiek genoeg waren meegenomen. Een verbetering zou worden bereikt door de belangrijkste parameters (leegwaardestijging, markthuur en disconteringsvoet) per regio te actualiseren per jaareinde 2022 en deze te verwerken in het geactualiseerde handboek. Deze werd gepubliceerd op 31 januari 2023, maar bleek desondanks te hoge waarderingen te geven.

Na een oorzaakanalyse bleek dat een aanvullende update van de disconteringsvoet nodig was. Die is verwerkt in de tweede versie van het geactualiseerde handboek zoals gepubliceerd op 31 maart 2023. 

Gevolg is dat in afwachting hiervan een deel van de jaarrekeningprocessen is vertraagd en controles naar achteren zijn geschoven. Met de aanvullende onderzoeken en onderbouwing van de corporaties kunnen de meeste controles naar verwachting wel worden afgerond voor 1 juli.

Vanuit de NBA (beroepsgroep van accountants) is verzocht komend jaar meer checks en balances in de totstandkoming van het handboek in te bouwen en de validatie naar voren te halen om herhaling te voorkomen. Meer  hierover kunt u lezen op: Sectorcommissie Woningcorporaties (nba.nl).

Over het proces en de wijzigingen in het handboek kunt u meer lezen op de website van ILT, waar u ook de update van het handboek vindt.

Tekst: Lizan Goossens, voorzitter NBA Sectorcommissie Woningcorporaties


Terug