Bronia Vermaas-van de Bilt is 100 dagen directeur van de VTW. In dit blog blikt ze terug en vooruit. Wat is haar opgevallen en welke lijnen zet ze uit voor de toekomst?
Mijn eerste werkdag begon met een werkbezoek aan Woonpartners in Helmond. Onze leden spraken op het kantoor van de corporatie met minister Hugo de Jonge over hoe we de bouw van 900.000 woningen, zoals in de Nationale Prestatieafspraken staat, kunnen versnellen. We staan als sector op een kantelpunt: de volkshuisvesting is in ere hersteld. Van corporaties wordt gevraagd om meer te bouwen en te verduurzamen. Voor mij is dit een mooi moment om in te stappen.
Hoe kunnen we in deze uitdagende tijd als VTW én als toezichthouder van betekenis zijn? De VTW heeft in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderzoek: naar het ongezegde in de bestuurskamer (en de gevolgen voor de besluitvorming), de relatie tussen intern en extern toezicht en toezicht op lokale netwerken (waarin corporaties met partners in de wijk samenwerken). De uitkomsten en aanbevelingen van deze onderzoeken én die van de VTW-denktank over de toekomst van het toezicht zijn waardevol: ze helpen ons als commissaris om beter toezicht te houden.
Toezicht met passie blijft daarbij mijn leidraad. Uiteindelijk moeten we de inzichten uit de onderzoeken en onze opgedane kennis in de praktijk toepassen. Hoe dóen we dat op een goede manier en hoe blijven we van elkaar leren? Ik vind het belangrijk dat we alle leden de ruimte bieden om hierover samen het gesprek te voeren. Dat kan online, maar ook tijdens een regionale bijeenkomst in de buurt. We luisteren hierbij goed naar de behoefte van alle leden.
De betrokkenheid van alle toezichthouders als maatschappelijke aandeelhouders – noem het passie – koester ik. Dat is voor mij de kracht van de vereniging. Tientallen leden denken op verschillende manieren (zoals in werkgroepen) mee over belangrijke en actuele thema’s, zoals duurzaamheid en de Nationale Prestatieafspraken. Ik ga mijn best doen om meer leden bij inhoudelijke thema’s en beleid van de VTW te betrekken, zonder dat het de leden te veel tijd kost. Dat kan bijvoorbeeld via een oproep in onze nieuwsbrief of via een digitaal klantenpanel. Sámen maken we de vereniging.
Al zijn we allemaal lid van een RvC en staan we voor hetzelfde doel, we verschillen onderling in leeftijd, in achtergrond, in ervaring. Daarom wil ik onze leden op maat bedienen. De VTW biedt – naast bijeenkomsten - veel informatie: op onze website, via de wekelijkse nieuwsbrief, in video, podcast en handreikingen. Waar hebben leden het meest behoefte aan? Daar gaan we onze communicatie meer op toespitsen.
In mijn eerste 100 dagen heb ik veel nuttige en plezierige gesprekken gevoerd met de onze partners in de sector. Vanaf 2014 ben ik toezichthouder in de corporatiesector. Voor mij zijn die gesprekken een mooie manier om de sector nog beter te leren kennen. Maar dat niet alleen: van corporaties wordt verwacht dat zij steeds meer samenwerken, dat geldt ook voor ons als VTW. Ik vind het belangrijk dat wij samen met onze partners – van Aw tot Aedes, van SVWN tot Woonbond - het goede voorbeeld geven. We hebben elkaar nodig.
We staan immers voor grote maatschappelijk opgaven. De ontwikkelingen staan nooit stil. Hoe geven we op een goede manier invulling aan de regionale woondeals? Wat is de impact van de regionale verkiezingen op het stikstofdossier en het bouwtempo? Dat zijn relevante vragen, óók voor het intern toezicht. Dat betekent dat we als VTW flexibel moeten inspelen op de actualiteit, al moeten we daarbij ook steeds prioriteiten stellen. Sinds begin dit jaar houden we bijvoorbeeld elke maand een lunchwebinar, waarin we u in korte tijd bijpraten over een actueel thema.
Als VTW-directeur ga ik graag in gesprek met de leden: ik ben bereikbaar voor iedereen. Ik hoop u tijdens één van onze bijeenkomsten te ontmoeten. Maar ik doe het werk niet alleen. Graag spreek ik mijn waardering uit voor de inzet van het kleine team medewerkers van ons bureau en de goede samenwerking met de bestuursleden. Ik vertrouw erop dat het bureau op korte termijn weer op volle sterkte is. Na het aanstaande vertrek van onze voorzitter Guido van Woerkom hopen we voor de zomer een waardige opvolger te presenteren.
Samen met de leden, het bestuur en de medewerkers van VTW blijven we werken in het belang van de volkshuisvesting, in het belang van de huurders.