Meer bekend over rijksgaranties voor flexwoningen

Woningcorporaties gaan de komende jaren een flink aantal flexwoningen neerzetten. Het Rijk ondersteunt dat met een garantieregeling om de financiële risico’s te beperken. Die regeling is nog niet definitief. In aanloop naar de openstelling van de garantie heeft het ministerie van BZK een eerste uitwerking van de voorwaarden bekend gemaakt.

Twee trajecten flexwoningen

Moderne flexwoningen (verplaatsbare huizen) zijn een goede manier om verschillende groepen woningzoekenden een volwaardig energiezuinig huis te bieden. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft 2.000 verplaatsbare woningen ingekocht die woningcorporaties over gaan nemen. Daarnaast sluit Aedes binnenkort een raamovereenkomst waarop corporaties in kunnen tekenen. Zo kopen ze flexwoningen volgens een afgesproken standaard in bij een aantal geselecteerde producenten.

Rijksgarantie om financiële risico’s te beperken

BZK maakte in december 2022 de contouren van de Financiële Herplaatsingsgarantie bekend. Er is 220 miljoen euro voor beschikbaar. De garantie biedt investeerders (meestal een woningcorporatie) meer zekerheid. De kans om na de eerste plaatsing een nieuwe locatie voor de woning te vinden wordt groter. Als dat toch niet lukt, ondanks inspanningen van alle partijen, kan een investeerder een beroep doen op afspraken om een deel van het verlies te verdelen tussen Rijk, gemeente en investeerder.

Uitwerking voorwaarden garantie

De garantieregeling is nog niet helemaal rond, op deze pagina van de website van het ministerie is er al informatie over te vinden (toelichting op de voorwaarden; een visual en een rekenhulp). Aan de hand van deze informatie kunnen investeerders de garantie meewegen in hun planontwikkeling.

Bron: website Aedes.nl 

Op 23 mei organiseert de VTW een Lunchwebinar 'Flexwonen' van 12.00 - 13.00 uur. U ontvangt hiervoor nog een uitnodiging.


Terug