Informatie-uitwisseling ILT-CFV gestructureerd

Op 17 december sloten de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) een informatieprotocol om wederzijdse informatie-uitwisseling te bevorderen en te structureren. Het toezicht op woningcorporaties is op dit moment nog verdeeld over twee toezichthouders: de ILT is verantwoordelijk voor het volkshuisvestelijke toezicht en het CFV voor het financiële toezicht. Het informatieprotocol levert een bijdrage aan een effectieve en efficiënte uitvoering van de toezichttaken van de beide organisaties, die op onderdelen sterke raakvlakken met elkaar hebben. Met het informatieprotocol bevorderen beide partijen een cultuur van open samenwerking.

Aanleiding
Aanleiding voor het protocol zijn de aanbevelingen van de Commissie Hoekstra. Die adviseerde het volkshuisvestelijke toezicht los te koppelen van de beleidsdirectie bij het ministerie van BZK. Als gevolg daarvan besloot de minister om met ingang van 2014 het volkshuisvestelijke toezicht onder te brengen bij de ILT. CFV en ILT hebben van meet af invulling gegeven aan samenwerkend toezicht. Het nu gesloten informatieprotocol zal de samenwerking verder ondersteunen.

Gestructureerde informatie-uitwisseling
Het informatieprotocol en de aanvullende werkafspraken staat onder meer beschreven welke informatie wordt uitgewisseld, wanneer en hoe. Het merendeel van deze informatie-uitwisseling vond informeel al plaats, maar het protocol formaliseert en structureert dit nu.


Terug