Wijziging in de Governancecode Woningcorporaties 2020

Per 1 januari 2023 is de Governancecode Woningcorporaties van VTW en Aedes op twee punten licht gewijzigd. De ALV van de VTW en het congres van Aedes hebben hiertoe eind november 2022 besloten. Een bepaling over solidariteit is toegevoegd en de bepaling over de permanente educatie is aangepast, vanwege een wijziging in de PE-systematiek voor bestuurders.

Solidariteit
In bepaling 2.2 staat het volgende: "De corporatie is dienstbaar aan de volkshuisvesting. Het behalen van maatschappelijke doelen staat voorop. Om dit te realiseren kunnen corporaties eerst lokaal en vervolgens regionaal een (financieel) beroep op elkaar doen.
Mocht het regionaal niet lukken de maatschappelijke doelen gezamenlijk te behalen, dan wordt voor een oplossing een beroep op de hele sector gedaan. Dit verzoek wordt door een lid uit de regio bij het Aedes-bestuur ingediend op het moment dat duidelijk is, dat het niet mogelijk is om binnen drie jaar de opgaven en middelen in de betreff ende regio structureel door regionale samenwerking verder in balans te brengen en daarmee een aanvraag voor projectsteun in beeld komt. Indien een eerste beoordeling tot het inzicht
leidt dat een dergelijk moment ook lijkt te zijn aangekomen, dan stelt het bestuur van Aedes een commissie in zoals beschreven in ‘Woningcorporaties en solidariteit: uitgangspunten3’. Mocht een oplossing binnen de sector onverhoopt niet tot stand komen, dan rest voor de hulpvragers de mogelijkheid van een externe interventie."

De VTW gaat in 2023 met leden in gesprek over de brede invulling van solidariteit en de praktische uitwerking van deze solidariteitsbepaling in de Governancecode.

PE-systematiek bestuurders
Deze wijziging heeft geen directe doorwerking voor toezichthouders, maar het is wel van belang kennis te hebben van dit punt vanuit de werkgeversrol van de RvC. In bepaling 3.11 staat: "Leden van bestuur blijven hun kennis ontwikkelen via trainingen en
cursussen. Daarbij wordt aandacht besteed aan gewenst gedrag. De afgesproken Permanente Educatie-systematiek is hierop van toepassing. In het jaarverslag worden de inspanningen op het gebied van Permanente Educatie vermeld. In de PE-portal van Aedes en het jaarverslag worden de in het verslagjaar behaalde PE-punten van bestuur vermeld."

NB: Aedes heeft de PE-systematiek vastgelegd in het document Kaders Permanente Educatie. Zie het bericht over de nieuwe vereenvoudigde PE-systematiek voor bestuurders op de website van Aedes.

Governancecode
U kunt de nieuwste versie van de Governancecode Woningcorporaties 2020 hier vinden op onze website.


Terug