Aedes: Corporaties bouwen met Rijksgarantie flexwoningen voor spoedzoekers

Moderne flexwoningen (verplaatsbare huizen) zijn een goede manier om spoedzoekers snel een volwaardig energiezuinig huis te bieden. Het is steeds vaker een oplossing voor bijvoorbeeld gescheiden mensen, economisch daklozen, Oekraïense vluchtelingen of statushouders. Om deze mensen te helpen, willen woningcorporaties de komende jaren een flink aantal flexwoningen neerzetten. Het Rijk gaat hen daarbij helpen met garanties om de financiële risico’s te beperken.

Aanbod Aedes
Voor de zomer heeft Aedes, in nauw overleg met bouwers en 40 corporaties, minister De Jonge (Volkshuisvesting) aangeboden om snel 10.000 verplaatsbare huizen (flexwoningen) te bouwen voor spoedzoekers. Daarvoor moet wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals geschikte locaties en garanties van het Rijk zodat corporaties minder risico lopen en de businesscase door kunnen rekenen.

Het aanbod is inmiddels uitgewerkt in twee trajecten. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft 2.000 verplaatsbare woningen ingekocht die corporaties over gaan nemen. Daarnaast sluit Aedes binnenkort een raamovereenkomst waarop corporaties in kunnen tekenen. Zo kopen ze flexwoningen volgens een afgesproken standaard in bij een aantal geselecteerde producenten.

Lees meer op de website van Aedes


Terug