Politiek nieuwsoverzicht 5 december 2022: Kabinet lanceert Actieplan Dakloosheid

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: kabinet lanceert een Actieplan om dakloosheid tegen te gaan; staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) wil afspraken maken over bouwen op de locatie 'Rijnenburg'. De PvdA wil een debat over de woningbouwambities en de minister wil van het parlement duidelijkheid over de invoering van de Omgevingswet per 1 juli 2023. Twintig gemeenten pleiten voor invoering per 1 januari 2024.

Nationaal Actieplan Dakloosheid
Het kabinet heeft het actieplan gelanceerd dat er voor moet zorgen dat in 2030 alle dakloosheid is uitgebannen. Eerder werden al zes leidende principes vastgesteld, deze zijn nu uitgewerkt in zes actielijnen:
1) Versterken bestaanszekerheid: borgen van het bestaansminimum;
2) Preventie: dakloosheid wordt te allen tijde voorkomen;
3) Wonen Eerst: iedereen een stabiele woonplek met ondersteuning op maat;
4) Versterken van de uitvoeringspraktijk: regie op alle leefgebieden, snelheid en de menselijke maat centraal;
5) Beleid wordt gemaakt, uitgevoerd en getoetst met mensen met ervaringskennis; 6) Aandacht voor jongeren, LHBTIQ+ en dakloze EU-burgers. Voor de aanpak is additioneel 65 miljoen beschikbaar.  

Lees het persbericht op Rijksoverheid.nl

Lees de Kamerbrief over het Nationaal Actieplan Dakloosheid

Lees het Nationaal Actieplan Dakloosheid (pdf, 58 pag)

Woningbouw op locatie Rijnenburg (?)
Al jaren wordt in de Tweede Kamer door sommige partijen geopperd om de locatie Rijnenburg bij de stad Utrecht als grootschalige woningbouwlocatie aan te wijzen. Voormalig woordvoerder Wonen Daniel Koerhuis (VVD) is nu overgestapt naar Infrastructuur en bij een recent debat in de Tweede Kamer over het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), bracht hij onder meer ook Rijnenburg ter sprake. De gemeente Utrecht wil onder meer twee nieuwe tramlijnen aanleggen, waaronder de Merwedelijn naar Nieuwegein en IJsselstein. Volgens Koerhuis heeft die investering alleen zin als dan ook gebouwd worden in Rijnenburg. Staatssecretaris Heijnen beloofde de infrastructurele plannen, ook wat betreft de verbreding van de A27, in samenhang met de beoogde tramlijnen en een eventuele woningbouwlocatie bij Rijnenburg te bekijken.

PvdA wil debat over woningbouwambities
Kamerlid Henk Nijboer wil een debat met minister De Jonge over zijn woningbouwambities. En dan vooral over het realiteitsgehalte, want de sociaaldemocraat Nijboer twijfelt of die ambities wel realistisch zijn. De minister heeft in de Nationale prestatieafspraken met Aedes, Woonbond en VNG, afgesproken ruim 900.000 woningen te gaan bouwen. Nijboer moet nog wel even wachten voordat hij de minister hierover aan de tand kan voelen. In een procedurevergadering is afgesproken dat dit debat op 1 februari 2023 gaat plaatsvinden. 

Minister wil duidelijkheid parlement over invoering Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet is al vaak uitgesteld. Minister De Jonge mikt nu op 1 juli 2023 als invoeringsdatum voor deze grootschalige verbouwing van huidige wet- en regelgeving. Maar dat kan uiteraard niet zonder goedkeuring van het parlement, de Tweede en de Eerste Kamer. Daarom heeft hij in een schriftelijk overleg met de Eerste Kamer aangegeven vóór april 2023 duidelijkheid te willen hebben of de vereiste instemming er ook komt. In de tweede helft van januari wil hij het ontwerpbesluit aanbieden en hij dringt er op aan de parlementaire behandeling hier direct op te laten aansluiten. In de brief benadrukt De Jonge het belang van het vasthouden van het momentum.

De Jonge: "Ik heb waargenomen dat juist in de afgelopen periode onder druk van de datum veel partijen gericht hun organisatorische voorbereidingen afronden om op 1 januari 2023 gereed te kunnen staan voor burgers en bedrijven. De waterschappen, het rijk en de gemeenten hadden mede op basis daarvan een voorkeur om per 1 januari 2023 in werking te gaan. Het is van evident belang dat dit momentum zoveel mogelijk wordt vastgehouden en dat de periode van uitstel zo kort mogelijk wordt gehouden. Om te zorgen dat ook overheden die vlak voor inwerkingtreding misschien nog niet helemaal ingeregeld waren toch de laatste stappen te laten zetten is die duidelijkheid en druk nodig gebleken."

Twintig vooral grote gemeenten (o.a. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg) pleiten voor 1 januari 2024 als invoeringsdatum. Ook het bestuur van de VNG sluit zich daarbij aan. Lees er meer over in Binnenlands Bestuur.

- - - 

Het politiek nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28


Terug