Veranderingen pensioenregeling bestuurders per 1 januari 2015

Moet dit in december nog op de agenda van de remuneratiecommissie en de RvC?

Als gevolg van nieuwe fiscale wetgeving zal de pensioenregeling van SPW (Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties) per 1 januari 2015 worden versoberd. De toekomstige jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,15% naar 1,875% van de pensioengrondslag. Bovendien kan in de basisregeling geen pensioen meer worden opgebouwd over het salaris boven € 100.000. Voor pensioenopbouw over het salarisdeel boven € 100.000 komt er een nieuwe nettopensioen-regeling. Dit alles heeft uiteraard ook gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van de bestuurder.

De VTW zal haar leden uitgebreid informeren over deze veranderingen met daarbij een advies voor de aanpak van dit pensioen/WNT vraagstuk in overleg met de bestuurder. Dit advies wordt mede gebaseerd op de uitkomsten van een op 26 september 2014 gehouden ledenbijeenkomst over dit onderwerp.

Op dit moment wacht de VTW nog op input van SPW en het ministerie van BZK. U kunt de informatie en het – al dan niet voorlopig – advies uiterlijk 1 december tegemoet zien, ook als op dat moment nog niet alle input bekend is.

Als een bestuurder van uw woningcorporatie een salaris boven € 100.000 heeft, dan zullen de pensioenveranderingen in december zeker nog aandacht vragen van de remuneratiecommissie/RvC en van de bestuurder. Vooruitlopend daarop is het verstandig om nu alvast de huidige pensioenafspraken met de bestuurder te inventariseren.

Voor bestuurders met een salaris tot € 100.000 zijn er ook enkele veranderingen. Als regel is in de arbeidsovereenkomst van bestuurders opgenomen dat de cao-afspraken voor pensioen worden gevolgd. In dat geval zijn verdere afspraken niet nodig.

Voor specifieke vragen die niet kunnen wachten tot 1 december kunt u contact opnemen met Ingrid van der Kraan (T 0644812038, E i.vdkraan@vtw.nl).


Terug