Resultaten uitvraag accountantskosten 2019-2020-2021 - door VTW-leden Ben Spelbos en Huub Bröring

De VTW heeft een uitvraag gedaan onder leden over de accountantskosten over de jaren 2019 t/m 2021. Dit is een vervolg op eerdere onderzoeken om de kosten voor de accountant te kunnen monitoren. De uitvraag omvatte de kosten van de controle van de jaarrekening, de overige kosten, de kosten welke specifiek zijn gemaakt als gevolg van de status van ‘organisatie van openbaar belang’ en de ingeschakelde accountantsorganisatie. Deze uitvraag heeft als doel om de VTW leden inzicht te geven in de accountantskosten bij andere (vergelijkbare) corporaties.

De uitvraag laat onder andere zien dat de totale accountantskosten in 2021 over nagenoeg de hele linie zijn afgenomen ten opzichte van 2020. De verschillen per klasse tussen de laagste en de hoogste totale accountantskosten per corporatie zijn als ‘fors’ te kwalificeren. Ook voor ‘overige accountantskosten’ constateren de auteurs dat de kosten over 2021 afnemen (in alle klasses) in vergelijking met 2020. De bandbreedte tussen de hoogste en de laagste overige accountantskosten is groot (over alle drie de jaren). 

De bandbreedte in de OOB kosten per grootteklasse kent grote verschillen per corporatie. Spelbos en Bröring: "Dit lijkt op zich een opmerkelijke vaststelling, immers de werkzaamheden die een accountantsorganisatie aanvullend moet verrichten zijn in redelijke mate vergelijkbaar. Wellicht is een goed gesprek tussen corporatie en de externe accountant raadzaam om te analyseren waardoor de afwijking wordt veroorzaakt."

Lees of download het hele document 'Resultaten uitvraag accountantskosten 2019-2020-2021' hier (pdf).


Terug