Gemeenten krijgen meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan inwoners met lokale binding
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om eigen inwoners die een huis willen huren of kopen in hun gemeenten voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente. Ook moeten gemeenten de ruimte krijgen om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Door een wijziging van de Huisvestingswet, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, moet dit per 2023 mogelijk zijn.
(Update 14-09) Het plan werd direct kritisch ontvangen door coalitiepartij VVD. Woordvoerder Peter de Groot was vooral kritisch wat betreft koopwoningen. Volgens hem beperkt het de vrijheid van huiseigenaren om hun woning te koop te zetten. Ook D66-er Faissal Boulakjar bleek niet meteen volledig overtuigd. Hij zegt de 'intentie' van het plan wel te steunen, maar heeft nog wel vragen. Minister de Jonge zei in een reactie gewoon door te willen gaan met dit wetsvoorstel.
NRC: 'VVD is tegen het huizenplan van De Jonge, D66 heeft twijfels' NOS: 'De Jonge houdt ondanks VVD-kritiek vast aan voorkeursplan koopwoningen'
50% huur en koop Gemeenten konden eerder al 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50% mocht maximaal 25% worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. Volgens de nieuwe Huisvestingswet mogen gemeenten voor de gehele 50% bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Ze mogen dus ook de gehele 50% toewijzen aan inwoners van de eigen gemeente. Ook mogen gemeenten specifieke beroepen aanmerken als cruciaal, zodat zij die beroepen kunnen helpen bij het vinden van een woning. Daarnaast mogen gemeenten naast huurwoningen nu ook koopwoningen tot de NHG-grens (€ 355.000 in 2022) gaan toewijzen op deze grond.
Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.
Terug
|