Voorstel tot definitie van sociale huur opgesteld door Johan Conijn in opdracht van Aedes

Wat is eigenlijk een sociale huurwoning? Tot nu toe is daar geen duidelijke definitie van vastgesteld. Gemeenten hanteren verschillende criteria en het fenomeen 'nep sociale huur' is in opmars. In de Nationale prestatieafspraken, die op 30 juni jl. zijn ondertekend door minister De Jonge, Aedes, Woonbond en VNG, is afgesproken dat de minister met een definitie komt. In opdracht van Aedes heeft emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn een voorstel voor de definitie van wat een sociale huurwoning is. Het radioprogramma Pointer (KRO/NCRV) besteedde hier onlangs aandacht aan. 

Voorstel Johan Conijn voor Aedes
Johan Conijn heeft de Nederlandse situatie rond sociale huur vergeleken met die in het buitenland. Hij heeft op basis van zijn onderzoek zeven criteria ontwikkeld om tot een definitie van sociale huur te komen. 

Lees zijn voorstel 'Wanneer is een woning een sociale huurwoning' op de website van Aedes.

Radioprogramma Pointer: '‘Half miljoen woningen ten onrechte sociale huur genoemd’
Conijn was ook te gast in het radioprogramma Pointer (KRO/NCRV) om over dit onderwerp te praten. Pointer heeft onderzoek gedaan onder gemeenten in samenwerking met Tubantia. In hun reportage komen onder meer huurders in Groningen en Enschede aan het woord. Daarna is Conijn te gast in de studio. 

Lees het artikel en luister hier de uitzending van Pointer terug. (24 min.)


Terug