Kabinetsplan: minder huurtoeslag voor honderdduizenden huishoudens

Bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen krijgen meteen minder huurtoeslag als het voorstel van het kabinet om normhuren in te voeren doorgaat. Dat schrijft Aedes op de website. Woonbond, VNG en Aedes vrezen dat de bestaanszekerheid van meer huurders onder druk komt te staan en zij verwachten daarmee een groter beroep op regelingen voor financiële ondersteuning.

Het effect op de lange termijn is nog onduidelijk, dit aantal kan zelfs oplopen tot 700.000 huishoudens. Juist gezinnen en alleenstaanden die huurtoeslag ontvangen, kunnen dat geld niet missen in een tijd waarin velen van hen al in problemen komen door stijgende prijzen.

Op 5 juli is een internetconsultatie geopend onder de naam 'Hervorming huurtoeslag'. Iedereen kan reageren op deze internetconsultatie, die tot 2 augustus a.s. open staat. Reageren kan via: Internetconsultatie hervorming huurtoeslag.

Aedes schrijft verder: "Het kabinet heeft voorstellen gedaan om de huurtoeslag aan te passen. De meest ingrijpende wijziging is om de huurtoeslag voortaan niet meer vast te stellen op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur. Voor de grootste groep huurders wordt die normhuur € 520. Huurtoeslagontvangers met een hogere huur gaan er daardoor op achteruit." 

Lees het volledige nieuwsbericht op Aedes.nl


Terug