VTW stelt werkgroep in voor evaluatie beroepsregel - verslag Algemene ledenvergadering VTW op 9 juni jl.

Na het gezamenlijk congres met Aedes, waarin minister Hugo de Jonge zijn plannen toelichtte, riep bestuurslid Bert Krikke de aanwezige leden tijdens de aansluitende Algemene Ledenvergadering op om de inzichten van het congres met de eigen RvC te delen. Het agendapunt over de beroepsregel leverde tijdens de ALV op 9 juni een goede discussie op. Een werkgroep gaat de beroepsregel 2022 vervroegd evalueren.

In zijn inleiding blikte bestuurslid Bert Krikke (die voorzitter Guido van Woerkom verving) kort terug op het congres met minister De Jonge. Daarnaast stond hij stil bij het 20-jarig jubileum van de VTW. Dat viert de VTW onder meer met een jubileumtoer, een rondgang langs zeven corporaties in het hele land. In juni gaat de VTW op bezoek bij Accolade in Heerenveen (16 juni) en Stadlander in Bergen op Zoom (23 juni). Leden uit de regio ontvangen een eigen uitnodiging. In september volgen nog vier bijeenkomsten. Ook wees Krikke de leden op de eerste Staat van het intern toezicht dat de VTW heeft gepubliceerd.

Lees hier het verslag van het congres: ‘Volkshuisvesting samen in ere herstellen’ - Hugo de Jonge bij congres VTW en Aedes 'Van lobby naar leveren, naar nog meer leveren'

Agendapunt beroepsregel
Bij het agendapunt over de beroepsregel bezoldiging commissarissen werd langer stilgestaan. Beleidsmedewerker Ingrid van de Kraan van de VTW lichtte de voorgeschiedenis van de beroepsregel (in relatie tot de Wet Normering Topinkomens) en het proces dat heeft geleid tot het besluit van de ALV in november 2021 toe. Per 2022 geldt een aangepaste beroepsregel die voor alle leden geldend en bindend is. Na reacties van leden en gesprekken met leden, ná het besluit van de ALV in 2021, legde het bestuur een (verruimde)  overgangsregeling voor en een eerdere evaluatie van de beroepsregel 2022. 

Het agendapunt over de beroepsregel leverde tijdens de ALV onder enkele leden discussie op. De vraag werd gesteld of de slager niet zijn eigen vlees keurt (door zelf als ALV over de bezoldiging te besluiten) en of de voorstellen uit te leggen zijn aan de huurders. De maxima die in 2022 voor VTW-leden gelden vallen nog steeds binnen de normen van de WNT. Ook is het gebruikelijk (zoals in een CAO) om bij een achteruitgang in beloning, een overgangsregeling vast te stellen.

De bezoldiging voor 2022 kunt u hier vinden.

Werkgroep evaluatie beroepsregel
De ALV stemde uiteindelijk in met de overgangsregeling en met de vervroegde evaluatie van de beroepsregel. De VTW stelt hiervoor een werkgroep in met leden (van kleine, middelgrote en grote corporaties). Deze onderzoekt de effecten van de beroepsregel 2022 op RvC’s van corporaties van verschillende grootteklasse en komt in het najaar met een advies aan het bestuur voor de bezoldiging per 2023. Besluitvorming hierover vindt plaats in de ALV op 22 november 2022. Een VTW-lid stelde dat niet alleen leden, maar ook stakeholders van buiten (zoals huurders) over de beroepsregel moeten kunnen meepraten.

Benoeming bestuursleden
De leden stemden verder in met de voordracht van bestuurslid Wouter de Jong tot vicevoorzitter en met de komst van het nieuwe bestuurslid: Karin de Graaf wordt de nieuwe penningmeester. De Graaf is vicevoorzitter van de RvC van Ymere en vicevoorzitter RvC bij Wonen Midden Delfland. Als lid van de werkgroep Vestia heeft zij de VTW goed leren kennen.

Lees hier het nieuwsbericht over de benoeming van Karin de Graaf tot penningmeester.

Jaarverslag en jaarrekening 2021
De leden gingen akkoord met het jaarverslag en de jaarrekening. Opvallend punt uit het jaarverslag was dat de online bijeenkomsten van de VTW meer bezoekers trekken dan bijeenkomsten in het land. De VTW wil gebruik blijven maken van de online tools en niet alleen nog fysieke bijeenkomsten organiseren, nu het weer kan. De leden konden de ALV op 9 juni ook online volgen. 

Het jaarverslag en de jaarrekening kunt u hier vinden.

Vertrek Albert Kerssies als directeur, Mette Vernooij interim-directeur
Het was de laatste Algemene Ledenvergadering waarbij Albert Kerssies als directeur aanwezig was. Kerssies vertrekt na ruim veertien jaar hij de VTW: hij is voorgedragen als wethouder in de gemeente Waddinxveen. Bestuurslid Bert Krikke dankte hem voor zijn inzet. Albert Kerssies neemt op een later moment nog afscheid van de leden en zijn relaties. Hij blijft nog tot 22 juni aan als directeur. 

Het bestuur van de VTW is een zoektocht gestart naar een nieuwe directeur: de vacature staat inmiddels open. Tijdens de ALV stelde de interim-directeur Mette Vernooij zich kort voor. Volgens het VTW-bestuur is ze een ervaren (interim)bestuurder, met veel ervaring in de volkshuisvesting. Zij kent de VTW ook goed vanuit eerdere werkzaamheden – ze was voor de komst van Albert Kerssies de bestuurssecretaris van de VTW - en momenteel is zij ook lid van de VTW.


Terug