Staat van het intern toezicht 2021 aangeboden aan minister De Jonge

De VTW heeft voor het eerst 'De staat van het intern toezicht' gepubliceerd. Hiermee geeft de VTW een beeld van hoe het intern toezicht in de corporatiesector ervoor staat. Het eerste exemplaar is op 7 juni 2022 aangeboden aan Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Zoals VTW voorzitter Guido van Woerkom in zijn voorwoord zegt: "Er gaat veel goed en er gaat veel de goede kant op." Dit geldt onder meer voor de scores op het visitatieperspectief 'Governance van maatschappelijk presteren', de beoordeling door de Aw van de risico's in de governance van corporaties en het feit dat geen negatieve zienswijzes zijn uitgebracht bij de toets op de geschiktheid en betrouwbaarheid. 

Van Woerkom vindt wel dat de RvC's nog diverser kunnen worden. De balans man-vrouw in de sector komt steeds meer in evenwicht, nu het aantal vrouwelijke toezichthouders de afgelopen 10 jaar verdubbeld is. Diversiteit is echter breder en daar moet in de optiek van de VTW meer aandacht voor komen in de sector. Ook blijkt dat niet alle toezichthouders ervaren dat er voldoende ruimte is op de RvC-agenda voor verdieping op strategische themá's. 

Download hier de pdf van de Staat van het intern toezicht 2021


Terug