Politiek nieuwsoverzicht 17 januari 2022: Kamer wil hoofdlijnendebat over kabinetsbeleid Wonen

Op donderdag 27 januari a.s. debatteert de commissie Binnenlandse Zaken met minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) over de maatregelen in het coalitieakkoord op het terrein van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

De Kamercommissie wil voorafgaand aan het debat een reactie van de minister op het regeerakkoord. Die is op dit moment nog niet bekend. Een ander debat over de woningbouwopgave stond ingepland, maar is uitgesteld vanwege het debat over de regeringsverklaring, dat op hetzelfde moment plaatsvond. Ook de technische briefing is tot nader order uitgesteld. 

Wet voldoende betaalbare woningen
Diverse partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch op de manier waarop PvdA, GroenLinks en SP met hun initiatiefwetsvoorstel het huurbeleid centraler willen gaan aansturen. Dat blijkt uit het schriftelijk verslag van de Wet voldoende betaalbare woningen. Via deze wet willen de linkse fracties bewaken dat het aanbod aan sociale huurwoningen niet zal dalen. Onder andere VVD en CDA wijzen er op dat het aan gemeenten en corporaties is om afspraken te maken op basis van de lokale woningbehoefte.

Volgens de linkse fracties is landelijke sturing vereist, omdat de sociale huursector volgens hen wordt uitgehold door sloop en verkoop. "Hoewel gemeenten primair verantwoordelijk zijn voor het volkshuisvestingbeleid is bevordering van voldoende woongelegenheid voorwerp van zorg der overheid zoals opgenomen in de Grondwet artikel 22 lid 2. Aangezien dit nu niet het geval is, is overheidsingrijpen gerechtvaardigd", aldus PvdA, GroenLinks en SP.

Zij wijzen er bovendien op dat gemeenten in een uiterst geval ontheffing mogen vragen, bijvoorbeeld in regio's waar sprake is van krimp. De VVD verwijt de partijen 'micromanagement'. "De leden van de VVD-fractie zijn van mening dat het zeer omslachtig is als gemeenten een ontheffing moeten vragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wanneer de behoefte aan sociale huurwoningen lokaal daalt, sprake is van bevolkingskrimp of als de behoefte verschuift naar andere soorten woningen."

Het politiek nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28


Terug