Veerkrachtwijken en toezicht - verslag online ledenbijeenkomst van 3 december jl.

De toenemende concentratie van kwetsbare bewoners in corporatiebuurten gaat gemiddeld genomen samen met meer overlast en minder veiligheid, maar niet altijd. Veerkracht zegt iets over de mate waarin een buurt weet om te gaan met deze concentratie. Een buurt kan leefbaar zijn, maar een lage veerkracht hebben en andersom. Dat kwam aan bod in de online VTW ledenbijeenkomst met Jeroen Frissen (Circusvis) over veerkrachtwijken op 3 december jl.

Meer dan honderd commissarissen hoorden toe wat er gaande is in de buurten waar veel sociale huurwoningen staan. Hij presenteerde wat de achtergrond is bij deze ontwikkelingen en hoe de veerkracht van deze buurten kan worden versterkt.  

Frissen liet kaarten zien waar het aandeel kwetsbare bewoners aan de ene kant van de stad toeneemt waar het al hoog was, terwijl het aan de andere kant van de stad afneemt terwijl het al laag was. Frissen vroeg de commissarissen of zij deze ontwikkeling ook zorgelijk vinden? Want wat betekent het als mensen met een verschillend inkomen en achtergrond elkaar niet meer ontmoeten? Op basis van het onderzoek ‘veerkracht in corporatiebuurten’ voegde hij daar nog een zorg aan toe. Een concentratie van mensen die minder zelfredzaam zijn, leidt vaak ook tot een verminderde samenredzaamheid. En als de gebieden met een toenemende concentratie kwetsbare bewoners niet de ondersteuning krijgen die nodig is, ontstaan al snel problemen rond overlast en onveiligheid. Daarmee overstijgt de ruimtelijke tweedeling tussen corporatiebuurten en overige buurten de sociaaleconomische verschillen.

 Frissen hield een pleidooi om naast de woningbouw- en verduurzamingsopgave, de betaalbaarheid en de participatie, ook de situatie in de zwakke wijken als belangrijke en urgente opgave te zien. Een gesprek tussen de RvC en het bestuur met de lokale veerkrachtkaarten op tafel is daarbij een goede start. De bijzonder hoge waardering van de commissarissen voor het webinar geeft de indruk dat zijn oproep de commissarissen bepaald niet koud liet.

Veerkrachtkaarten zijn voor woningcorporaties beschikbaar op www.aedesdatacentrum.nl en meer toelichting op veerkracht is te vinden op www.veerkrachtigewijken.nl. De top 10 toepassingen voor veerkrachtkaarten: https://aedes.nl/leefbare-en-veilige-wijken/top-10-toepassingen-veerkrachtkaarten?source=alerts

Kennismaken
Jeroen Frissen werkt bij Circusvis. Hij is een van de auteurs van het onderzoek ‘Veerkracht in corporatiebuurten’ en een aantal verdiepende lokale vervolgonderzoeken. Circusvis zet zich met onderzoek, advies en procesbegeleiding in voor goed wonen in een eerlijke stad. Recent ondersteunde hij samen met Derk Windhausen de VTW-denktank ‘Toekomst toezicht woningcorporaties’.


Terug