Rapport TNO over energiearmoede

TNO doet onderzoek naar de energietransitie. Eén van de aspecten daarbij is het voorkomen van energiearmoede. De VTW beveelt de samenvatting van het rapport dat TNO hierover onlangs publiceerde, van harte aan bij onze leden om kennis van te nemen. 

VTW-directeur Albert Kerssies: 'Het intern toezicht fungeert steeds meer als het maatschappelijk geweten. Eerder noemden dat vaak het maatschappelijke aandeelhouderschap van de RvC. We willen onze leden zo goed mogelijk informeren wat de impact van bijvoorbeeld de energietransitie is voor onze huurders.' 

Zoals TNO schrijft op de eigen website: "De transitie van fossiele brand- en grondstoffen naar een duurzame energiehuishouding is veel meer dan een technische innovatie. Minstens zo belangrijk zijn de vraagstukken op sociaal gebied. Het succes van de energietransitie staat of valt bij draagvlak en acceptatie in de samenleving. TNO doet onderzoek naar de energietransitie en acceptatie daarvan op zowel technisch als sociaal gebied, zodat consumenten, overheden en bedrijven steeds de juiste keuzes kunnen maken."

550.000 huishoudens in energiearmoede
Uit de analyse van TNO blijkt dat: 'ongeveer 550.000 huishoudens in Nederland, zo’n zeven procent van het totaal, leeft in energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. Daarmee is het aantal energiearme huishoudens in Nederland ongeveer half zo groot als het aantal inkomensarme huishoudens. Binnen de groep van energiearme huishoudens hebben ongeveer 250.000 huishoudens én een relatief laag inkomen én een woning met lage energiekwaliteit én hoge energiekosten. Er zijn naar schatting ongeveer 140.000 huishoudens met verborgen energiearmoede; dit zijn mensen die vanwege financiële problemen minder energie consumeren dan ze zouden willen.'

Lees hier de samenvatting van het rapport van TNO (pdf)

Lees hier het hele rapport van TNO (pdf)

Op de website van TNO is een interactieve kaart te bekijken met een overzicht van de energiearmoede per gemeente en per wijk. Bekijk hier deze gegevens.


Terug