Waarom heeft het intern toezicht de incidenten in de corporatiesector niet kunnen voorkomen? Die vraag staat centraal in de publicatie 'Intern toezicht bij woningcorporaties: de vrijblijvendheid voorbij' van dr. Els-Marie Peeters. Deze publicatie is onlangs verschenen als onderdeel van de serie "Markt, overheid & recht" van het Netherlands Institute for Law and Governance (NILG)
Peeters betoogt dat de vaak gezochte oplossing voor tekortschietend intern toezicht, o.a. professionalisering en scholing, zelfregulering en onderlinge visitaties, niet de juiste is. Zij pleit voor een verandering van de ordeningsstructuur, met de machtenscheiding van Montesquieu als uitgangspunt. Peeters vindt dat er als tegenmacht voor de Raad van Toezicht een 'verantwoordingsorgaan' zou moeten komen.
Els-Marie Peeters is gepromoveerd op volkshuisvesting, werkte eerder aan de Universiteit Leiden en werkt sinds 2001 bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Zij heeft de publicatie op persoonlijke titel geschreven.
Mocht u interesse hebben om dit boekje te lezen, dan kunt u deze bestellen via Boom Juridische Uitgevers via deze link.