Overschrijding honoreringsnorm en zittingsduur in 2013

Aedes, NVBW en VTW maken sinds 2012 jaarlijks de beloning van directeurbestuurders en de honorering en zittingsduur van commissarissen bekend. Met de publicatie ervan in de jaarverslagen van individuele corporaties en centraal op de website van Aedes en VTW, maakt de branche werk van transparantie.

In maart 2014 is bij alle corporaties informatie opgevraagd over de honorering en de zittingsduur van commissarissen in het boekjaar 2013. Op de website van de VTW is op basis hiervan een overzicht honorering en zittingstermijnen commissarissen 2013 gepubliceerd.

Overschrijding honoreringsnorm en zittingsduur

Uit het overzicht blijkt dat in 2013:

Nader onderzoek wijst het volgende uit. Van de 28 commissarissen die de voor hen toepasselijke maximale honoreringsnorm overschrijden, zijn er inmiddels 4 afgetreden.
Bij 3 commissarissen blijkt toch geen sprake van overschrijding, omdat een hogere zwaarteklasse en dus hogere maximale honoreringsnorm van toepassing is dan op grond van het aantal verhuureenheden zou kunnen worden verondersteld. NB De VTW heeft de berekening van het aantal FZD-punten opgevraagd, maar de berekening niet beoordeeld.
De overige 21 commissarissen zijn via de RvC-voorzitter gevraagd om een nadere toelichting op de (vermoedelijke) overschrijding. Het gaat hierbij in totaal om 13 RvC's.

Van de 42 commissarissen die de maximumzittingsduur van 8 jaar overschrijden, zijn er 5 geen VTW-lid. Van de 37 commissarissen die VTW-lid zijn, zijn er 24 inmiddels afgetreden en treden er 4 voor eind 2014 af. De overige 9 commissarissen zijn via de RvC-voorzitter gewezen op de strijdigheid met de Governancecode Woningcorporaties en gevraagd passende maatregelen te treffen. Het gaat hierbij in totaal om 6 RvC's.

De 2 commissarissen die op beide punten afwijken zijn inmiddels afgetreden.

Ongeveer 40 corporaties/RvC’s komen in het overzicht op de website niet voor omdat zij geen gegevens hebben aangeleverd. Hierbij gaat het om 15 VTW-leden (RvC's). Deze zijn verzocht de gegevens alsnog aan te leveren, zodat kan worden bekeken of zij zich aan de honoreringsnormen en zittingsduur houden. Inmiddels hebben 6 corporaties/RvC’s dit gedaan.


Terug