Reactie VTW op consultatie beleidsregels Autoriteit Woningcorporaties

Op 21 juni jl. is de open consultatie gesloten van de beleidsregels die de Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft opgesteld. De VTW heeft in de consultatie op deze beleidsregels gereageerd. 

Constructief participatietraject
De VTW kijkt terug op een constructief participatietraject als belanghouder in de sector, De Aw heeft voorafgaand aan de consultatie (1 juni - 21 juni 2021) een aantal participatiesesses georganiseerd met belanghouders. In deze sessies hebben wij als beroepsvereniging van de commissarissen input geleverd en meegediscussieerd over de concepten. 

Inhoudelijke reactie op consultatie
De VTW heeft de Aw een aantal aandachtspunten meegegeven: zo zijn de beleidsregels met 67 pagina's te omvangrijk. Ook lijken de beleidsregels op sommige punten strenger te zijn dan de Woningwet - en dat kan niet de bedoeling zijn. Ook zien we dat de Aw op een aantal onderdelen worstelt met enerzijds ruimte en vertrouwen geven aan de sector en anderzijds met het scheppen van duidelijkheid en rechtszekerheid in concrete beleidsregels. 

De VTW heeft ook specifieke opmerkingen gemaakt over de beleidsregels ten aanzien van de toets Geschiktheid en Betrouwbaarheid ("fit en propertoets") en onverenigbaarheden. Tenslotte benadrukt de VTW dat de Aw geen volkshuisvestelijk toezichthouder is en de beleidsregels er niet toe mogen leiden dat het afwegen van  "volkshuisvestelijk belang" in de praktijk volkshuisvestelijk toezicht door de Aw betekent.

Lees hier de hele reactie van de VTW

Lees hier de reactie van mr. Eelkje van de Kuilen, advocaat en partner AKD

Beluister hier de VTW podcast over de beleidsregels met Eelkje van de Kuilen en Bart de Jonge (Aedes):

 



Terug