Vrijwillige verlaging beloning tast overgangsrecht WNT niet aan

In de onlangs gepubliceerde wijziging Beleidsregels toepassing WNT 2014 is nu expliciet opgenomen dat vrijwillige wijzigingen in de bezoldiging die een verlaging inhouden van door het overgangsrecht gerespecteerde afspraken, geen afbreuk doen aan de toepasselijkheid van het overgangsrecht. Dit geldt ook voor het vrijwilig afzien van oude afspraken over verhogingen (bijvoorbeeld indexering) die door het overgangsrecht worden gerespecteerd.

Tot nu toe bestond er onduidelijkheid of een wijziging van een arbeidsovereenkomst gericht op het verlagen van de beloning, er toe zou kunnen leiden dat voor de arbeidsovereenkomst geen beroep meer op overgangsrecht voor de WNT kan worden gedaan. Deze twijfels zijn met deze gewijzigde beleidsregels weggenomen.

Zie de bijlage (paragraaf 22 onder 4) bij de wijziging Beleidsregels toepassing WNT 2014: Vrijwillige wijzigingen in de bezoldiging die een verlaging inhouden van door het overgangsrecht gerespecteerde afspraken, doen geen afbreuk aan de toepasselijkheid van het overgangsrecht. Vrijwillige verlagingen van (onderdelen van) de bezoldiging of de ontslaguitkering, worden juist aangemoedigd. Dit geldt ook voor het vrijwillig niet of niet volledig toepassen van een door het overgangsrecht (artikel 7.1, eerste lid) gerespecteerde verhoging.

Verantwoordelijkheid RvC om gesprek met bestuurder aan te gaan
Het is de verantwoordelijkheid van de RvC, vanuit zijn rol als werkgever van de bestuurder, hierover het gesprek aan te gaan met de bestuurder als sprake is van een bezoldiging die 'bovenmatig' is. Voordat tot aanpassing wordt overgegaan, adviseert de VTW deze juridisch te laten toetsen.


Terug