Nieuwsoverzicht 30 november: minister Ollongren in gesprek met Warmtefonds over betaalbaarheid energietransitie
Betaalbaarheid energietransitie Minister Ollongren vertrouwt op de bestaande mogelijkheden om ook voor armere huishoudens de energietransitie betaalbaar te houden, maar gaat wel in gesprek met het Nationaal Warmtefonds om mensen zonder leenruimte goed bij te staan. Dat zegt ze in antwoord op Kamervragen van diverse partijen.
Aanleiding voor de vragen is een onderzoek van het Nibud waaruit blijkt dat verduurzaming voor deze honderddhuizend huishoudens niet mogelijk is zonder subsidies of voorschotten die niet voor hogere maandlasten zorgen. Volgens Ollongren is specifiek voor die doelgroep de energiebespaarhypotheek in het leven geroepen. Daarbij wordt afbetaald naar draagkracht en eventuele restschuld kwijtgescholden.
"Ik zal het Nationaal Warmtefonds vragen om aandacht te geven aan de mogelijke gevolgen van financiering voor woningeigenaren zonder leenruimte bij de mensen die de energiebespaarhypotheek gaan gebruiken. Juist voor deze kwetsbare groep die geen financieringsmogelijkheden heeft, moet worden gezorgd dat zij op een verantwoorde wijze hun woning kunnen verduurzamen en dat deze groep hierover goed wordt voorgelicht", aldus de minister.
Antwoord op vragen van de leden Terpstra, Peters, Agnes Mulder (CDA), Beckerman en Jasper van Dijk (SP) over de betaalbaarheid van duurzaamheidsinvesteringen en de leningen die hiervoor moeten worden afgesloten.
Aardgasvrij Minister Ollongren moet met urgentie aan de slag om te zorgen dat verduurzaming betaalbaar wordt. Dat zegt de Utrechtse GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk in FD. De kritiek is opvallend, omdat het meestal de VVD is die zijn beklag doet over de betaalbaarheid. "Het is op vele manieren heel complex en ik zal het niet reduceren tot alleen betaalbaarheid, maar dat staat wel als een paal boven water als de grootste horde. Het gaat met name over woonlastenneutraliteit: het betaalbaar maken voor individuele bewoners om hun huis van het gas te halen", aldus Van Hooijdonk. Ze dringt er dan ook op aan dat er meer geld vanuit het Rijk naar de gemeenten gaat. Artikel FD: Wethouder Utrecht: huis van het aardgas afhalen verdient zich nu niet terug
Vestia De geplaagde woningcorporatie Vestia heeft mogelijk meer steun nodig. Daarover schreven FD en NRC afgelopen week. De andere corporaties hebben een belang bij het redden van Vestia, omdat er sprake zou zijn van een systeemrisico. Zo zou er gesproken worden over het opknippen van de leningen, alsmede een bijdrage uit de corporatiesector. Ook ligt het opdelen van Vestia op tafel. "Dat zou het risico voor de sector verminderen, maar alleen als ze een goede start krijgen. Anders is het gewoon drie keer ellende in plaats van één keer", aldus Vestia-voorzitter Schakenbos. Aedes dringt er op aan dat er uiterlijk in februari een oplossing ligt.
Artikel FD: Corporaties moeten Vestia opnieuw steunen Artikel NRC: Woningcorporaties zijn nog niet van Vestia af
Het nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28
Terug
|