Woensdag 9 juli 2014: Bijeenkomst voorzitters grote corporaties

De VTW nodigt RvC-voorzitters van grote(re) corporaties (10.000 of meer verhuureenheden) uit om met elkaar van gedachten te wisselen over de wijze waarop inhoud gegeven kan worden aan de legitimatie van beleid en de invloed van betrokken belanghebbenden, bezien vanuit de rol en verantwoordelijkheid van de commissaris.

Vraag een groep toezichthouders van wie de corporatie eigenlijk is en je krijgt twee antwoorden. De ene helft antwoordt: "van niemand" en de andere helft zegt: "van iedereen" of "van ons allemaal". Die antwoorden helpen niet erg bij het beantwoorden van de tweede vraag: hoe weten we dat onze corporatie de goede dingen doet? Als de corporatie een maatschappelijke onderneming is, hoe is dat maatschappelijke dan geborgd? Hoe is de corporatie verbonden met de samenleving?

In de herziene Woningwet, die in de Eerste Kamer op behandeling wacht tot de veelbesproken novelle van minister Blok is ingediend, is de taak van de Raad van Commissarissen opnieuw beschreven. Opvallend is de uitbreiding van de focus die de raad moet hebben: "Bij de vervulling van hun taak richten de commissarissen zich naar het belang van de toegelaten instelling en de door haar in stad gehouden onderneming, naar het te behartigen maatschappelijk belang en naar het belang van de betrokken belanghebbenden." Hoe doe je dat?

In het wetsartikel waarin het externe toezicht wordt geregeld, is bepaald dat onderzoek wordt gedaan naar "de wijze waarop de belanghebbenden in de gelegenheid zijn gesteld invloed uit te oefenen op het beleid en op de kwaliteit van de governance."

In dat kader spreekt VTW over de 'aanspreekbare commissaris'.

Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt zich aanmelden via Leden login.

Programma

09.30 – 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.10 uur Opening door VTW

10.10 – 10.50 uur Willem van Leeuwen (o.a. voorzitter RvC Vivare)
Inleiding over legitimatie vanuit een conceptueel kader. Focus op eigendomsvraag en de consequenties van verschillende visies. Een aantal mogelijke vormen worden besproken.

10.50 - 11.30 uur Wim Kuijken (o.a. voorzitter RvC Stadgenoot)
Inleiding over legitimatie vanuit de optiek van politiek en samenleving waarbij ook wordt ingegaan op de Maatschappijraad van Stadgenoot.

11.30 - 12.30 uur Gesprek en discussie
Gesprek tussen Wim Kuijken, Willem van Leeuwen en de deelnemers over zoektocht van RvC’s naar het geven van inhoud aan legitimatie en de urgentie vanuit politiek en overheid.

12.30 - 13.30 uur Sandwiches


Terug