Indexering WNT en afschaffing van VPL premies in 2021

In 2021 veranderen een aantal zaken rond de bezoldiging van bestuurders. De WNT wordt, zoals elk jaar, geïndexeerd. Daarnaast worden de zogeheten VPL-premies voor bestuurders per 30 december 2020 afgeschaft. WNT-expert Henk Jan van den Bosch heeft hierover een artikel geschreven voor de VTW. 

Veranderingen salarisruimte voor bestuurders in 2021

Als gevolg van  indexering van de WNT-maxima en de beëindiging van de VPL-regeling verandert de salarisruimte voor de bestuurders. Waar komt dat nu door en hoe kun je als commissaris daarmee omgaan?

WNT-indexering per 1 januari 2021 tussen 3,9% en 4,7%
De woningcorporaties zijn voor de toepassing van de WNT ingedeeld in klassen. Per klasse (A t/m H) is een bezoldigingsmaximum vastgesteld. De bezoldigingsmaxima worden elk jaar geïndexeerd

Basis voor de indexering is de loonkostenontwikkeling bij de overheid in het voorafgaande jaar.

Zo komt de indexering per 1 januari 2021 uit tussen 3,9% en 4,7%. Dat is per saldo het gevolg van

De WNT-bezoldiging omvat zowel beloningen als werkgeverslasten voor pensioenen, een verhoging van het WNT-maximum is daarom niet helemaal vergelijkbaar met een salarisverhoging.

De VPL-premies vervallen in 2021
VPL staat voor Vut-Prepensioen-Levensloop. In 2006 is deze regeling geïntroduceerd als opvolger van de VUT regeling. Medewerkers die vóór 1 januari 2006 in dienst waren bouwen daarmee extra pensioenrechten op. De kosten van de VPL-regeling worden gefinancierd door middel van de VPL-premie die de werkgever moet afdragen over het loon van alle medewerkers, dus ook over het loon van medewerkers die geen aanspraak hebben op aanvullend pensioen. 

De VPL-regeling wordt beëindigd per 31 december 2020. De werkgever behoeft dus geen VPL-premie meer af te dragen. In 2020 is de premie nog 3,7% van de loonsom, dus dit heeft ook  effect op de loonkosten.

Voor de WNT-bezoldiging wordt de VPL-premie tot nu toe door de regelgeving aangemerkt als pensioenpremie en telt dus mee, ook voor de bestuurders die geen pensioenrechten aan deze regeling kunnen ontlenen. Het beëindigen van de VPL-regeling leidt dus tot een verschuiving binnen de bezoldiging.

De verdeling tussen salaris en pensioenpremies verandert door deze wijzigingen. Dat is zichtbaar in onderstaande tabel.

 

De bezoldigingsmaxima worden verhoogd, en tegelijkertijd komen de pensioenpremies lager uit. De WNT werkt volgens het principe van communicerende vaten dus de ruimte voor het salaris (en andere emolumenten zoals een auto van de zaak, belaste kostenvergoedingen etc. ) wordt groter.

Hoe verhoudt de  salarisruimte zich tot de salarisverhogingen in de sector?
Door de verschuivingen wijkt de ontwikkeling in de salarisruimte af van  de gebruikelijke salarisverhogingen in de woningcorporatie sector. Het gaat overigens om bezoldigingsmaxima, in de praktijk worden vaak lagere bezoldigingen overeengekomen.

Over de jaren 2016-2020 stegen de cao-salarissen (cao Woondiensten) met gemiddeld 2,5% per jaar. Dat lag tot 2020 redelijk in lijn met de indexering van de salarisruimte in de WNT gedurende deze periode (gemiddeld 2,7% per jaar).

In 2020 zijn de pensioenpremies van de sector verhoogd, dat had toen ook invloed op de werknemersbijdragen voor pensioen, maar ook op de werkgeversbijdrage die tot de bezoldiging wordt gerekend.
De huidige cao loopt tot eind 2020. Over de cao-loonontwikkeling in 2021 is nog weinig te zeggen.

Wat betekent de extra salarisruimte voor de beloning van de bestuurders in 2021?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de wijze waarop de beloningsafspraken geregeld zijn met de bestuurder. Er zijn in de praktijk een aantal soorten afspraken.

Hoe nu hiermee om te gaan als RvC? 
De eerste vraag is welke afspraken zijn gemaakt over salaris of bezoldiging. Daarnaast  zal het effect van de veranderingen op het salaris van de bestuurder ten opzichte van 2020 moeten worden berekend. Voor bezoldigingsafspraken of om de salarisruimte te berekenen kan daarbij de splitsingstool WNT worden gebruikt die begin januari 2021 wordt gepubliceerd door VTW. Aan de hand van deze berekeningen kan de verhoging per 1 januari 2021 worden vastgesteld.

Als de afspraken in de arbeidsovereenkomst leiden tot een uitzonderlijke verhoging in vergelijking met  de loonontwikkeling in de sector dan is dat aanleiding tot een gesprek tussen RvC en bestuurder over de vraag of dit een wenselijke ontwikkeling is en welke overwegingen daarbij een rol spelen.

Daarnaast kan  natuurlijk worden besproken of de berekende salarisruimte aanleiding is tot bijstelling van het beloningsbeleid voor de toekomst.

Henk Jan van den Bosch
www.WNTadvies.nl

Reactie VTW:
De extra beloningsruimte in 2021 is 3,9-4,7% hoger door de WNT indexering. De VTW roept leden op binnen de RvC goed te bespreken hoe hiermee om te gaan, met de maatschappelijke doelstellingen van de corporatie in het achterhoofd. De VTW staat voor een ‘sober en doelmatig’ beloningsbeleid. Als de afspraken in de arbeidsovereenkomst leiden tot een uitzonderlijke verhoging in vergelijking met loonontwikkeling in de sector; ga dan het gesprek aan met uw bestuurder.


Terug