De VTW is op zoek naar leden voor werkgroepen Digitalisering, Werkgeversrol, Opgaven en middelen

De actieve input van leden is van cruciaal belang voor het goed functioneren van de VTW als beroepsvereniging. De VTW vindt het belangrijk om leden zo veel mogelijk te betrekken bij onze werkzaamheden en activiteiten.

VTW directeur Albert Kerssies: 'We hebben u als lid nodig om onze beroepsgroep weer stappen verder te brengen. We gaan drie werkgroepen instellen om waardevolle inzichten te krijgen en concrete handvatten op te stellen voor drie belangrijke onderwerpen: toezicht op digitalisering; de werkgeversrol van de RvC ; en de rol van de RvC bij de discussie rond de uitkomsten van het rapport 'Opgaven en middelen'. 

De VTW is op zoek naar leden die vanuit hun expertise en enthousiasme willen bijdragen aan het verder omhoog stuwen van de kwaliteit van het intern toezicht.

Nieuwe werkgroep werkgeversrol RvC / RvT
De VTW is op zoek naar een aantal actieve leden dat wil meedenken over de invulling van de werkgeversrol van de RvC / RvT. Wij zijn van mening dat de werkgeversrol van de RvC nog verder kan worden geoptimaliseerd. Met een werkgroep van en voor leden willen we ideeën verzamelen en suggesties ophalen voor een verdere ontwikkeling van de werkgeversrol. De VTW-handreiking Werkgeversrol van de RvC wordt nu geactualiseerd (en binnenkort gepubliceerd) en vormt de basis voor verdere discussie over de werkgeversrol.

Alle leden van de VTW krijgen binnenkort een uitnodiging om aan deze werkgroep deel te nemen. Wij zijn met name op zoek naar leden met een HRM achtergrond.

Bestaande VTW werkgroep Toezicht op Digitalisering wordt weer opgestart
In oktober 2020 is de volledig herziene handreiking Toezicht op IT en digitalisering gepubliceerd. Een mooie aanleiding om de bestaande VTW werkgroep Toezicht op Digitalisering weer op te starten. De digitale transformatie staat nog steeds te weinig op de agenda van de RvC en het ontbreekt nog vaak aan kennis en ervaring in de RvC om een goede dialoog met het bestuur over dit onderwerp te kunnen voeren. De belangrijkste vraag voor deze werkgroep is en blijft hoe goed toezicht gehouden kan worden op het belangrijke thema IT/digitalisering.

De huidige leden van de werkgroep (voor zover ze nog lid zijn van de VTW) zullen als eerste worden benaderd, maar er is nog ruimte voor nieuwe leden in deze werkgroep. Binnenkort krijgen alle VTW leden een mail met daarin de vraag of ze willen deelnemen aan deze werkgroep. Wij denken dan met name aan VTW leden met een ‘digi’ achtergrond.

Nieuwe VTW werkgroep over het rapport Opgaven en Middelen
In juli dit jaar is het rapport ‘Opgaven en middelen corporatiesector’, die is opgesteld in opdracht van drie ministeries (BZK, EZK en Financiën) en Aedes, gepubliceerd. Volgens de conclusies in het rapport komen woningbouwcorporaties tot 2035 zo’n 30 miljard euro aan middelen te kort om aan hun maatschappelijke opgaven te voldoen. Het interne toezicht heeft een belangrijke rol in de discussie met de bestuurder over de inzet van het schaarse maatschappelijke vermogen voor de huidige en toekomstige maatschappelijke opgaven (betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid). Het interne toezicht is immers steeds meer betrokken bij de strategie van de corporatie.

Om de rol van het interne toezicht in deze strategische discussie nader uit te werken en de vele vraagstukken die hierbij opkomen te inventariseren en van advies te voorzien wordt er een VTW werkgroep opgericht. Binnenkort krijgen alle VTW leden een mail met daarin de vraag of ze willen deelnemen aan deze werkgroep. Wij denken dan met name aan VTW leden met een vastgoed en financiële achtergrond.

Uitnodiging
Albert Kerssies: 'U ontvangt de uitnodiging voor alle drie de werkgroepen op korte termijn. Uit de aanmeldingen zal het VTW Bureau een uitgebalanceerde selectie maken. Met deze vooraankondiging geven we u alvast de gelegenheid om hierover na te denken.'


Terug