Nieuwe publicatie omgeving en vier nieuwe handreikingen (Financiën, Digitalisering, Visitatie en Prestatieafspraken) online

De VTW heeft een nieuwe publicatie omgeving op de website gelanceerd. Momenteel zijn daar de VTW Specials, vier nieuwe handreikingen en de Governancecode Woningcorporaties te vinden. De komende twee maanden wordt de omgeving verder aangevuld met alle reeds bestaande handreikingen en de jaarverslagen van de VTW. Alle handreikingen zijn op de site te lezen en beschikbaar als downloadbare pdf.

Nieuwe handreikingen
1) Financieel Toezicht - Ben Spelbos, Johan Schudde en Gerard Erents

Het intern toezicht moet goed weten wat er intern en extern allemaal speelt op het financiële gebied van de corporatie om – vanuit de passie voor de volkshuisvesting - goed toezicht te kunnen houden. Deze handreiking wordt eind november 2020 ook als gedrukt exemplaar bij alle leden thuisbezorgd.

2) Toezicht op IT en digitalisering - Ries Bode

De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en informatietechnologie gaan razendsnel. Digitaal wordt het nieuwe normaal. Dat heeft ook gevolgen voor de corporatie. U kunt als toezichthouder niet achterblijven. Lees hier het nieuwsbericht

3) De commissaris en visitatie - Paul Doevendans (VTW en SVWN)

VTW en SVWN hebben hun gezamenlijke publicatie ‘De commissaris en visitatie’ aangepast op basis van de geactualiseerde visitatiemethodiek 6.0. die geldt sinds 1 januari 2019. In de nieuwste visitatiemethodiek is overlap met beoordelingskaders van de Autoriteit woningcorporaties en het WSW verwijderd en is het accent verlegd naar de maatschappelijke verantwoording in de lokale driehoek. Zie ook het nieuwsbericht.

4) Toezicht en prestatieafspraken - Bram Klouwen (VTW en Companen)

Met deze handreiking willen we het proces van de jaarlijkse prestatieafspraken meer onder de aandacht brengen van de RvC en tegelijk de discussie aanzwengelen over de rol van de RvC in het proces tot het komen van prestatieafspraken met gemeenten en huurders. Dit ook gezien vanuit de rol van het interne toezicht in het volkshuisvestelijke lokale toezicht en de positie van corporaties in de lokale netwerken. 

Voor meer informatie over prestatieafspraken bij wonen en zorg, lees het online magazine van de Rijksoverheid.

VTW Specials
De VTW brengt sinds 2018 elk jaar een magazine uit ter gelegenheid van het ledencongres. In 2018 'Toezicht met Passie', in 2019 'De governance van lokale netwerken' en in 2020 'Toezicht op de Energietransitie'. U kunt deze specials hier bekijken en downloaden.

Governancecode Woningcorporaties
De huidige Governancecode 2020 is op de nieuwe omgeving te vinden onder het tijdelijke kopje 'overige', samen met de visie van de VTW op de Evaluatie van de Woningwet. U kunt deze hier vinden.


Terug