VTW en SVWN publiceren update ‘De commissaris en visitatie’

VTW en SVWN hebben hun gezamenlijke publicatie ‘De commissaris en visitatie’ aangepast op basis van de geactualiseerde visitatiemethodiek 6.0. die geldt sinds 1 januari 2019. In de nieuwste visitatiemethodiek is overlap met beoordelingskaders van de Autoriteit woningcorporaties en het WSW verwijderd en is het accent verlegd naar de maatschappelijke verantwoording in de lokale driehoek. De publicatie is hier beschikbaar.

Sinds 1 juli 2015 is met de inwerkingtreding van de Woningwet iedere corporatie wettelijk verplicht zich eens in de vier jaar te laten visiteren. In het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet’ wordt de in 2015 geïntroduceerde verplichte visitatie gecontinueerd.

De VTW heeft tijdens de evaluatie van de herziene Woningwet gepleit om de visitatie niet langer wettelijk verplicht te stellen. Maar ook - of juist - nu de visitatie (waarschijnlijk) een wettelijke verplichting blijft, vindt de VTW het belangrijk dat de visitatie voor de corporatie vooral een waardevolle ervaring is. Met deze gezamenlijke publicatie wil de VTW hieraan een bijdrage leveren en commissarissen helpen de mogelijkheden van het instrument visitatie zo goed mogelijk te benutten.

De Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) heeft begin november 2020 het rapport 'Corporaties in beeld' gepubliceerd. In het rapport concludeert de SVWN: 'Het functioneren van woningcorporaties is de afgelopen jaren verbeterd, zo blijkt uit de analyse van 646 maatschappelijke visitaties die sinds 2011 zijn uitgevoerd.' Lees het nieuwsbericht op de VTW website. 


Terug