‘RvC moet juiste vragen kunnen stellen over IT/digitalisering’ - VTW-handreiking en enquête over toezicht op IT/digitalisering

39% van de RvC-leden die stellen voldoende kennis in huis te hebben over IT en digitalisering vindt dat de prestaties van de organisatie op deze onderwerpen nog tekort schieten. Dat blijkt onder meer uit de enquête waar 70 VTW-leden aan hebben meegedaan. Aanleiding voor de enquête is de update van de VTW- handreiking over Toezicht op IT en digitalisering.

De VTW heeft in 2018 de handreiking Toezicht op IT en digitalisering gepubliceerd. Na twee jaar is deze handreiking aan een update toe. In de nieuwe versie geeft digi-commissaris Ries Bode onder meer een actueel overzicht van de digitale technologieën die de missie van de corporatie kunnen ondersteunen. Verder licht Bode onder meer het Digi-dasboard toe, een instrument voor de RvC om de dialoog met het bestuur te voeren. Belangrijk uitgangspunt is dat technologie een middel is om de doelstellingen van de corporatie te ondersteunen, en geen doel op zich.

Score verbeteren
Volgens Bode is het belangrijk om het goede gesprek met het bestuur te voeren: digitalisering van de corporatie wordt het nieuwe normaal. Als de RvC over de juiste kennis beschikt, kan de Raad ook de juiste vragen stellen. Dat 39% van de RvC-leden – met volgens eigen zeggen voldoende kennis – stelt dat de IT en digitalisering onvoldoende scoort, vindt Bode een opvallende uitkomst. ‘Ga het gesprek aan over hoe het bestuur en de organisatie de prestaties kan verbeteren.’

Een RvC die voldoende kennis heeft over IT en digitalisering is geen garantie voor het goed functioneren van IT en digitalisering in de organisatie, stelt Bode, daar is meer voor nodig. Maar een RvC met een portefeuillehouder digitalisering, die scherpe vragen kan stellen en een klankbord is voor het bestuur, kan de corporatie volgens Bode wel helpen. Een kleine minderheid (15%) van de RvC’s heeft op dit moment een digi-commissaris, zo blijkt uit de enquête. Bij de meeste RvC’s (62%) is IT en digitalisering een collectieve verantwoordelijkheid. In bijna een kwart van de RvC’s komen deze thema’s in de Auditcommissie (AC) aan de orde.

Verder blijkt onder meer dat bij 85% van de deelnemers aan de enquête het onderwerp IT in het afgelopen jaar een of meerdere keren op de agenda van de RvC heeft gestaan. Onderwerpen die het meest aan bod komen zijn: informatiebeveiliging en privacy. Volgens Bode moet de RvC echter niet alleen oog hebben voor de risico’s, maar juist ook voor de kansen die digitalisering kan bieden voor de organisatie. Het goede nieuws is dat nagenoeg alle Raden tijdens dit agendapunt ook met elkaar van gedachten wisselden over het belang van digitalisering voor de corporatie.

Actuele handreiking
Om de RvC-leden die geen of onvoldoende kennis hebben over IT en digitalisering te ondersteunen, of om kennis van RvC-leden te verdiepen, heeft de VTW een actuele handreiking gepubliceerd. Deze handreiking biedt niet alleen actuele kennis over het onderwerp, maar nodigt ook uit om de juiste vragen te stellen aan het bestuur. In de handreiking zijn verder drie interviews opgenomen. Aan het woord komen:  RvC-voorzitter Irene Bakker (Mitros), RvC-voorzitter Rein Breeman (Woonstad Rotterdam) en RvC-voorzitter Roel Steenbeek (Woonzorg Nederland).

Meer informatie
De actuele handreiking Toezicht op IT en digitalisering (oktober 2020) is hier te lezen.

Een rapport met alle uitkomsten van de enquête onder VTW-leden over Toezicht op IT en digitalisering – inclusief aanbevelingen voor de RvC - is hier te lezen.  


Terug