Evaluatie verhuurderheffing

Minister Ollongren (BZK) heeft eind mei de verwachte evaluatie van de verhuurderheffing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek was aangekondigd in de begroting van het ministerie voor 2020 en is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met Ecosys. 

De minister schrijft in haar aanbiedingsbrief dat corporaties ervop korte termijn financieel goed voorstaan, maar dat het onzeker is of dit op de (middel)lange termijn onzeker is hoe de financiële positie van corporaties zich ontwikkelt. Voor de zomer komt de minister met de resultaten van het onderzoek naar de opgave vs. middelen (de motie-Ronnes uit december 2018). Daarin wordt een brede analyse gemaakt en wordt meer duidelijk of het huidige beeld ook op de langere termijn zo blijft. 

Lees de aanbiedingsbrief hier
Lees de rapportage hier (pdf, 55 pag.)

Reactie op onderzoek Aedes, VNG en Woonbond
Aedes, VNG en Woonbond hebben door Companen en Thésor een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. De conclusie is dat corporaties 'de helft minder nieuwe sociale huurwoningen' hebben kunnen bouwen door de verhuurderheffing.

De minister deelt de conclusies van Aedes, VNG en de Woonbond over de verhuurderheffing niet. Volgens de minister gaat hun rapportage niet in op de heffingsverminderingen die zijn ingevoerd en volgens haar een significant financieel effect hebben - dat in de komende jaren tot uiting komt. Hoewel de minister erkent dat de netto kasstromen bij corporaties dalen, kunnen corporaties volgens haar nog genoeg investeren.


Terug